Tabu
Image default
LIFESTYLEPsihologieSlider

Cele mai tari trucuri care îți vor schimba viața în 2020

Dormiți mai bine, rămâneți în formă, fiți mai amabili și reduceți amprenta de carbon urmând aceste sfaturi simple.

Mediu

 1. Primul lucru pe care îl pot face oamenii, spune Libby Peake, senior policy adviser la Green Alliance, „este să-ți presezi reprezentanții pentru ca politicienii să-și dea seama de promisiunile lor de mediu”.
 2. Evitați orice produs de unică folosință.
 3. Lasă insectele să trăiască. Peake spune că dacă toată lumea ar începe să fie mai prietenoasă cu ele, ar putea avea un impact real asupra populațiilor de insecte.
 4. Cumpărați produse vintage. Mai exact, cumpărați la mâna a doua. Industria îmbrăcămintei creează mai multe emisii decât aviația și transportul maritim”, spune Peake. „Dacă veți cumpăra haine second-hand sau cel puțin investiți în articole de o calitate mai bună, veți avea un impact real asupra crizei climatice și a poluării.”
 5. Evitați să mergeți în vacanțe cu avionul. Optați pentru călătoriile cu trenul către destinații europene, luați în considerare sistemele de inter-navigație și schimburi de cas, accesibile cu trenul sau cu autocarul.
 6. Nu te teme de piața mașinilor electrice la mâna a doua. Green Alliance a oferit câteva date importante despre piața mașinilor electrice second-hand: costuri de întreținere reduse, mașinile electrice sunt mai ieftine după ce au stat 5 ani la un proprietar.
 7. Cumpărați echipamente electronice recondiționate sau reconstruite. „Fiecare articol electronic produce cantități mari de deșeuri”, spune Peake. Smartphone-urile, de exemplu, conțin 100 g de minerale, dar minerii trebuie să sape prin 30 kg de rocă pentru a le găsi, potrivit unui raport Greenpeace. Friends of the Earth estimează că la fabricarea unui  smartphone se risipesc 12.760 litri de apă.
 8. Planifică-ți mesele. „Minimizarea deșeurilor alimentare este o modalitate bună de a reduce impactul de carbon”, spune Myles McCarthy, directorul pentru implementare de la Carbon Trust. „Cumpărați numai ceea ce veți mânca și compostați deșeurile alimentare la domiciliu.”

Somn

 1. Du-te la culcare la timp. Respectă-ți ritmul circadian mergând la culcare și trezindu-te la ore obișnuite, spune Guy Meadows, managing partner la Sleep School. Făcând acest lucru, „ai mai multe șanse să te trezești la momentul potrivit în ciclul tău de somn, ceea ce înseamnă că ai mai multe șanse să te simți revigorat”.
 2. Stai departe de dormitor în timpul zilei. Renata Riha, consultant în domeniul somnului și medicinii respiratorii de la Universitatea din Edinburgh susține că „patul tău este doar pentru somn și sex. Nu este pentru a privi televiziunea, a tricota, a citi ore întregi sau a mânca. Dormitorul tău ar trebui să fie un spațiu în care dormi.”
 3. Renunțați la orice activitate mai devreme cu cel puțin o oră înainte de culcare. Acest obicei poate fi de un real ajutor.
 4. Cinați mai devreme.
 5. Faceți exerciții de 10 respirații profunde. Dacă sunteți, puteți ajunge într-un cerc vicios în care stresul vă strică somnul, iar oboseala agravează stresul. Socializarea este un alt mod puternic de a elimina stresul.
 6. Închideți toate luminile cu o oră înainte de culcare. Lumina este unul dintre cei mai puternici sincronizatori circadieni.
 7. Redu consumul de cafeină.
 8. Ia în serios tulburările de somn. Dacă bănuiești că ai o tulburare de somn, cum ar fi apneea de somn, sforăitul, sindromul picioarelor neliniștite sau insomnie, „fă o programare la medic”, spune Riha.

Relații

 1. Verificați înainte de a face presupuneri. Când cunoaștem pe cineva de mult timp, este ușor să facem ipoteze despre ceea ce gândește sau simte. Autorul Sam Owen sugerează să punem în schimb mai multe întrebări, „mai ales în timpul argumentelor”.
 2. Fii bun.Fă-ți timp să vorbești și să asculți. A fi amabil poate însemna pur și simplu să manifești interes, chiar și atunci când nu ești atât de interesat de ceva sau de cineva.
 3. Oferă cuiva mai mult spațiu. Amintește-ți că oamenii au nevoie de un pic de spațiu. Oferă timp oamenilor să reflecte și nu solicita răspunsuri imediate.
 4. Mulțumiți mai des.
 5. Iubește. Implică-te într-o relație de dragoste.
 6. Fii sociabil. Socializarea este strâns legată de sentimental de fericire și a fi înconjurat de oameni buni din viața ta este energizant.
 7. Dăruiește. A dărui are legătură cu creșterea sentimentului de rezistența și cu fericirea, chiar dacă este costisitoare.
 8. Controlează-ți emoțiile.

Exerciții fizice

 1. Monitorizează-te. Susan Michie, profesor de psihologie a sănătății la University College London, spune că „a fi propriul tău om de știință și a colecta date”, prin cântărirea obișnuită sau purtarea unui monitor de fitness, este o cale dovedită spre succes.
 2. Stabilește-ți obiective clare, simple.
 3. Fă-ți planuri, de genul: dacă…, atunci.
 4. Nu te da bătut prea ușor. Există unele dovezi că timpul necesar pentru formarea unui obicei variază de la 18 zile la 254 de zile, în funcție de persoană și de comportament.
 5. Recompensează-te. Gândește-te creativ la ce recompensă sănătoasă ar fi potrivită pentru tine: să vezi un prieten, să citești o carte pe care ai vrut să o citești de mult timp sau orice altceva funcționează în cazul tău, dar care nu e tort, evident.
 6. Ridicați-vă la fiecare 30 de minute. Acest obicei nu numai că vă va menține în mișcare, dar vă poate ajuta creierul să vă revigorați.

Dietă

 1. Nu mâncați în fața televizorului sau a calculatorului.
 2. Consumați smoothie-uri. Pentru cei care se luptă să mănânce suficiente legume, „un smoothie verde care are cel puțin două porții de legume și unul de fructe este o modalitate excelentă de a-ți menține aportul”.
 3. Consumă mai multe proteine. Cu cât un aliment se va digera mai greu cu atât mai mult timp va rămâne în intestine și te vei simți mai sătul. Orice proteină – fie că provine din carne, fasole sau din alte surse vegetale – durează mai mult să se digere decât grăsimile sau carbohidrații. Arahidele, migdalele, semințele de floarea soarelui și semințele de dovleac sunt surse excelente de proteine ​​bune, alături de produse de soia precum tofu și lapte de soia.
 4. Nu sări nicio masă. Mesele obișnuite sunt esențiale pentru construirea unei relații sănătoase cu alimentele
 5. Bucură-te de fiecare masă. Fie că mănânci broccoli sau biscuiți. A-ți face timp pentru a gusta și a te bucura de ceea ce mănânci este la fel de hrănitor ca alimentele pe care le pui în gură.
 6. Redu consumul de sare și optează pentru mai multe ierburi și condimente. Sarea nu este singurul condiment de a face o mâncare să aibă aromă.

ARTICOLE SIMILARE

Asistenții digitali, precum Siri și Alexa, accentuează stereotipurile și prejudecățile de gen

Andreea Damian

Nicole Kidman, transfomare uluitoare. A cărunțit și e foarte îmbătrânită

Andreea Damian

Michelle Obama, cea mai frumoasă declarație de dragoste pentru Barack, de ziua lui

Andreea Damian

Arnold Schwarzenegger a fost operat de urgență pe cord deschis

Andreea Damian

Cea mai înfricoșătoare zodie. Te face să tremuri până-n măduva oaselor 

Andreea Damian

Sean Penn a anunțat sfârșitul: renunță la actorie. Motivul este incredibil

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu