Tabu
Image default
LIFESTYLE

Conacul Apafi din Malancrav

Restaurarea Conacului Apafi face parte dintr-un program mai amplu de reabilitare a caselor țărănești din satele săsești din Transilvania, guvernat de Fundația Mihai Eminescu Trust. Finalizată în octombrie 2007, restaurarea Conacului a fost un proces laborios, ce a implicat consultarea arhivelor statului ungar, unde au fost găsite cincispre­zece inventare neobișnuit de amănunțite care cuprindeau detalii despre tâm­plărie, mobilier, picturi pe pereții interiori, dar din păcate, prea puține informații despre arhitectura clădirii.

În acest scop au fost făcute săpături ar­heologice ce au relevat forma acesteia, precum și a dependințelor. Sub conducerea arhitectului german Jan Hülsemann și a antreprenorilor Fritz Klutsch și Ernst Linzing, Conacul a fost restaurat cu materiale tradiționale, cărămidă și țiglă făcută manual și tencuială identică celei originale. Apoi meșteri locali au fost aduși să execute lucrările de zidărie, fierărie, tâmplărie, mobilier, țesături și broderii la interior.

Pardoseala din cărămidă a fost comandată la Sighișoara. Proiectul a beneficiat de generoasa contribuție a numeroși specialiști din alte țări, care i-au învățat pe meșterii locali tehnici tradiționale de mult uitate, care acum sunt aplicate și în lucrările de restaurare ale fa­ța­delor caselor țărănești din satele din împrejurimi. De asemenea, designerul britanic Da­vid Mlinaric a oferit consultanță în ma­terie de design interior, iar peisagista Ca­therine Fitz­gerald a întocmit planurile pentru gră­dină. În 2007, proiectul se apropia de sfârșit.

Ultimele detalii au fost puse la punct – friza din bibliotecă a fost pictată de Cecily Brunner și Mary Gatacre, piesele de mobilier, cărțile și tablourile, multe din ele donate de doamna Ilinca Bossy (fiica diplomatului Raoul Bossy) și-au găsit locul în Conacul restaurat. Acestea au fost completate cu piese găsite în satele din împrejurimi, ce se crede că ar fi aparținut o dată Conacului Apafi, împreună cu alte piese de mobilier donate de Jessica Douglas-Home.­­­

Interiorul îmbină cu măiestrie mobilier stil cu mobilier în stil britanic și cu piese rustice. Acordurile de culoare sunt deosebit de plăcute, rezultat al unei căutări îndelungate a tonului perfect pentru pereți și finisaje. Conacul este deschis turiștilor și le pune la dispoziție 9 locuri de cazare în 5 camere cu baie en suite, bucătărie, biblio­tecă și cameră de zi.

Dincolo de experiența deosebită a unei vacanțe la Conac, frumusețea împrejurimilor, biserica luterană de secol XIV și sătenii, care au întotdeauna un zâmbet pregătit pentru tine, fac din Mălâncrav un loc memorabil. M-aș întoarce oricând acolo și pentru sucul de mere organic din recolta proprie. Dar mai întâi de toate, am luat aminte la proiectul de restaurare a Conacului Apafi și a caselor din satele săsești, o lecție bună pentru cei care distrug atât valori națio­na­le, cât și pitorescul satelor prin folosirea materialelor și a tehnicilor neadecvate.

ARTICOLE SIMILARE

Reglează-ţi retenţia de apă din organism!

Rabla 2022 și Rabla Plus 2022. Când începe și care sunt condițiile

Andreea Damian

BIANCA si tatal ei la NUNTA / Album FOTO (7)

În China milioane de cetățeni sunt blocați de guvern din cauza lipsei de credit social

realitatea

Lipsa somnului dăunează grav greutății

realitatea

Alimente anti-fumat

realitatea

Scrie un comentariu