Tabu
HEALTHSlider

Cum se văd emoțiile în corpul uman și în ce mod ne afectează sănătatea

Avem o mulțime de expresii pentru emoțiile noastre — simțim că ne explodează capul când suntem supărați, avem inima grea când suntem triști și uneori ne vine să izbucnim de bucurie. Se pare că există o explicație științifică în spatele tuturor acestor fraze și are ceva de-a face cu sentimentele noastre care vizează anumite părți ale corpului.

În acest articol vei afla modul în care emoțiile neeliberate ne pot afecta sănătatea. Am pregătit, de asemenea, sfaturi despre cum să facem față acestor sentimente reprimate.

Dr. Bradley Nelson, DC a explicat că emoțiile reținute provoacă vibrații și frecvențe în anumite părți ale corpului. Dacă nu le procesăm sau eliberăm, energia pe care o creează rămâne blocată în interior și se poate manifesta prin tensiune musculară, durere sau alte boli. Terapeutul minte-corp Kelly Vincent compară sentimentele limitate cu „un blocaj uriaș pe autostradă”, care împiedică fluxul liber de energie.

Un studiu a cartografiat senzațiile corpului asociate cu fiecare emoție.

Un grup de cercetători finlandezi a efectuat 5 experimente online cu sute de participanți din medii culturale diferite. Respondenții au fost expuși la stimuli care ar genera anumite sentimente. De asemenea, li s-a cerut să identifice care dintre regiunile corpului lor s-au simțit activate și care părți au fost dezactivate la observarea declanșatorilor emoționali.

Echipa a descoperit că tiparele senzațiilor corporale erau în concordanță cu toate sentimentele pe care le-au testat, ceea ce înseamnă că harta anatomică pe care au dezvoltat-o ​​este universală.

Fericirea și iubirea se manifestă în întregul corp

Excitarea emoțională de la senzația de bucurie afectează mușchii noștri localizați în stomac, intestine și vezică urinară – de aici, sensul din spatele expresiei „fluturi în stomacul meu”. Cu toate acestea, în comparație cu fericirea, dragostea nu se simțea la fel de mult în picioare.

Ambele emoții eliberează, de asemenea, dopamină și serotonina, hormonii care ne ajută să ne simțim bine, care ne ajută să ne reglam starea de spirit și emoțiile. Acești 2 neurotransmițători lucrează mână în mână în menținerea unui echilibru chimic pentru întregul corp.

Furia este resimțită în principal în jumătatea superioară a corpului și poate afecta în mare parte inima. Poate că acesta este motivul pentru care simțim nevoia de a lovi ceva când suntem supărați. Energia emoțională devine intensă în brațe și am putea simți nevoia să o eliberăm.

Furia eliberează și adrenalină, care face ca mușchii să ne strângă și tensiunea arterială să crească. Există, de asemenea, studii care leagă furia reprimată cu bolile de inimă și cu un sistem imunitar slăbit.

Frica și dezgustul afectează și jumătatea superioară a corpului și sistemul cardiovascular

Răspunsul de luptă sau fugi al corpului nostru atunci când suntem speriați include eliberarea de epinefrină și norepinefrină, care ne ajută să ne pregătim mușchii pentru acțiuni violente. Acești hormoni cresc activitatea inimii și plămânilor, care coincid cu atlasul emoțional formulat de echipa de cercetare.

Și la fel ca și alte emoții negative, frica constantă poate duce la stres cronic, care poate afecta memoria și crește riscul de boli cardiovasculare.

Tristețea poate rămâne prinsă în cap și în piept, în timp ce depresia dezactivează partea inferioară a corpului. Studiile au arătat că depresia poate contribui la modificări fizice ale creierului și poate provoca dureri de cap și inflamații.

Sentimentele de suferință pot duce, de asemenea, la pierderea interesului pentru anumite lucruri, ceea ce ar putea explica de ce membrele nu sunt evidențiate în harta corpului.

Anxietatea este resimțită deasupra regiunii pelvisului, care este și zona afectată de atacurile de anxietate

La fel ca frica, această emoție declanșează adrenalină și ne crește ritmul respirator, astfel încât creierul nostru să poată obține mai mult oxigen și să se pregătească pentru o amenințare percepută. Frecvența cardiacă accelerată, durerea în piept și greața sunt toate simptomele unui atac de anxietate.

Anxietatea constantă ne va perturba funcțiile normale ale corpului și ne poate slăbi sistemul imunitar. De asemenea, ne poate lăsa vulnerabili la infecții virale și alte boli.

De cele mai multe ori, avem „picioare reci” atunci când suntem anxioși. Lipsa de intensitate a hărții la nivelul picioarelor se poate datora constrângerii vaselor de sânge, ceea ce duce la un flux de sânge mai mic către părțile exterioare ale corpului.

Invidia afectează pieptul și capul și poate provoca probleme cardiace. Un expert a descris gelozia drept „un amestec emoțional complex de frică, stres și furie”. Aceasta înseamnă că poate provoca, de asemenea, boli de inimă, niveluri crescute de adrenalină și probabil insomnie.

Există mai multe moduri de a elibera emoțiile din corp

Recunoașterea sentimentelor tale sau căutarea ajutorului profesionist: mai întâi trebuie să înțelegem și să ne conectăm cu emoțiile, astfel încât să putem explora ce soluții s-ar potrivi bine pentru noi.

Angajarea în mișcări intenționate: Acestea sunt mișcări care ajută la eliberarea tensiunii și a energiei din interiorul corpului. Exemplele includ dansul, stretchingul și yoga, pe lângă alte exerciții meditative.

Kinetoterapie sau masaje: terapia de eliberare miofascială utilizează tehnici manuale de presiune și întindere axate pe „punctele declanșatoare”. Aceste metode ajută la slăbirea mișcărilor restricționate și la reducerea durerii.

Acupunctură: Aceasta presupune introducerea de ace fine în anumite părți ale corpului, cu scopul de a elibera endorfinele. Puncte specifice de presopunctură pot fi, de asemenea, vizate pentru ameliorarea stresului și a anxietății.

ARTICOLE SIMILARE

Testele rapide COVID expirate încă funcționează?

Andreea Damian

De ce și-a anulat Ștefan Bănică Jr. concertele

Andreea Damian

Serena Williams a apărut într-o reclamă Nike cu mesaj puternic feminist

Șoferii tineri sunt presați să-și facă selfie-uri la volan

realitatea

“Mowgli” adaugă un capitol nou, mai întunecat la saga “Jungle Book”

realitatea

Rod Stewart a construit timp de 23 de ani un oraș feroviar miniatural

realitatea

Scrie un comentariu