Tabu
CULTURESlider

Dora Exploratoarea nu mai este un copil. E o adolescentă și are un cuțit

Personajul copil din desenele animate Dora The Explorer (Dora Exploratoarea) s-a transformat într-o adolescentă aventurieră pentru că – nu-i așa – toți îmbătrânim.

Dora Exploratoarea a rămas în memoria colectivă unei generații întregi de copii și a părinților lor care au trebuit vrând-nevrând să urmărească aventurile sale alături de cei mici. Desenul animat serial difuzat de Nick Jr., în care o fetiță de 7 ani i-a învățat despre pericolele cleptomaniei, utilitatea unui rucsac și a unei hărți fizice, precum și câteva noțiuni de limba spaniolă de bază, se transformă în film artistic.

Dora Exploratoarea a început să ruleze la începutul anilor 2000. Din păcate, timpul nu stă în loc pentru nimeni așa că, în filmul artistic Dora și orașul de aur pierdut, ea este înarmată și pregătită să facă față unor provocări mai mari – potențial letale – decât erau obișnuiți fanii ei.

Dora Exploratoarea la 7 ani

Filmele Nickelodeon au lansat sâmbăta primul trailer pentru Dora și orașul de aur pierdut în care Dora nu mai este o fetiță. Dora a fost la școală între timp, acolo în viața ei animată, școală pe care a absolvit-o după aproape 20 de ani, în 2017. Însă viața ei nu s-a încheiat aici. În trailerul nou vedem că Dora s-a mutat din “junglă” într-un oraș, iar în junglă, pare că este absolut normal ca un adolescent să umble înarmat cu un cuțit. Asta nu o ajută însă foarte mult să se împrietenească cu noii colegi de clasă și se pare că o mare parte a conflictelor din film vor rezulta din dezinteresul Dorei de a se obișnui cu societătea modernă. Pentru că într-o lume în care există puncte de control de înaltă securitate în licee, rucsacul bine aprovizionat al Dorei este mai mult decât o ciudățenie – pentru unii devine chiar o amenințare.

După ce trailerul s-a dovedit un mic fiasco, rețelele de social media au devenit rapid un loc de întâlnire pentru fanii serialului animat care sunt în căutare de consolare – și unde fie se discută despre îngrijorarea lor legată de cuțitul Dorei, fie pur și simplu își exprimă neîncrederea față de această schimbare radicală a personajului.

Are un cuțit chiar măricel…

Mulți fani au fost, de asemenea, obligați să se conformeze acestei noi Dora Exploratoarea care nu mai vrea să încurajeze spectatorii să fie bilingvi. Practic premisa educațională a seriei animate este acum doar o amintire; în schimb, noul film o trimite pe Dora să găsească o comoară și să-și salveze părinții dispăruți. Majoritatea fanilor consideră că schimbarea personajului este mult prea drastică.

Totuși, trebuie să ne obișnuim cu schimbările în 2019, an în care și Pikachu vorbește, să zicem, foarte colocvial (ușor obraznic chiar) prin vocea lui Ryan Reynolds. Nu este nimic nou pentru companiile de producție să profite de lucrurile pe care copii le-au iubit cu ani sau decenii în urmă și să le reprofileze sau să le reinventeze pentru o nouă generație, valorificând în același timp nostalgia cu care ele vin la pachet. Iar nostalgia este un factor motivator pentru încasările din box office, indiferent dacă adolescenții de azi care-și amintesc de Dora din copilărie vor dori să vadă un film de genul acesta din dragoste pentru eroina lor din copilărie – sau din frustrarea fățișă față de ceea ce a devenit ea azi.

Filmul Dora Exploratoarea va apărea în cinematografele din întreaga lume în august.

ARTICOLE SIMILARE

Adela Popescu, confirmată pozitiv cu COVID-19. Cum se simte vedeta

Andreea Damian

Noaptea Studiourilor Foto: 20 de studiouri, peste 1500 de vizitatori

Celebritati nascute pe 5 martie!

realitatea

Game of Thrones – tot ce trebuie să știi despre sezonul 8

Andreea Damian

Avatar 2 și 3: James Cameron nu este sigur dacă lumea își dorește să vadă continuările

realitatea

Covid-19: ce vitamine să iei ca să te pui pe picioare?

Andreea Damian

Scrie un comentariu