Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

Emma Watson: scrisoare deschisă pentru Savita Halappanavar – care a murit după ce i-a fost refuzat dreptul la avort

Emma Watson a publicat o scrisoare deschisă adresată Savitei Halappanavar, care a murit în 2012, la vârsta de 31 de ani, după ce în Irlanda i-a fost refuzat dreptul la întrerupere de sarcină.

Savita Halappanavar, de meserie dentist, era însărcinată în 17 săptămâni cu primul ei copil, când ea și soțul ei au aflat că este foarte probabil să se confrunte, pe parcursul sarcinii, cu un avort spontan. După ce a întrebat dacă ar exista posibilitatea de a avea acces la avort pentru a pune capăt sarcinii cu probleme, Halappanavar și soțul ei, Praveen, au fost informați că acest lucrur nu este permis “în conformitate cu legislația irlandeză”, dacă nu există dovezi că viața ei este în pericol. La 28 octombrie 2012, Savita Halappanavar a murit din cauza stopului cardiac cauzat de o infecție.

Moartea ei a avut un impact enorm în Irlanda și a stimulat o mișcare în țară împotriva unei legi din constituție care a interzis avortul în aproape toate circumstanțele și a declarat că o femeie însărcinată și un făt au un “drept egal la viață “.

În scrisoarea lui Watson, publicată în revista Porter, ea scrie: “Dragă Savita Halappanavar, tu nu voiai să devii imaginea unei mișcări, ai vrut doar o procedură care ți-ar fi salvat viața. Când știrile despre moartea ta au apărut în 2012, chemarea urgentă la acțiune a activiștilor irlandezi a reverberat în întreaga lume – și a dus la abrogarea celui de al optulea amendament al constituției irlandeze. În amintirea ta și spre eliberarea noastră continuăm lupta pentru justiția reproductivă”

Ea continuă subliniind importanța “victoriei feministe istorice” care a avut loc în Irlanda, când țara a votat să abroge cea de-a opta modificare a constituției sale, în data de 25 mai a acestui an. Pe măsură ce oamenii din Irlanda au votat să abroge amendamentul opt în luna mai, mulți au lăsat flori și mesaje la locul unei picturi murale a Savitei Halappanavar, din centrul Dublinului, pictură-tribut dedicată ei.

Pictura murală dedicată medicului dentist Savita Halappanavar care a murit după ce i s-a interzis dreptul la avort deși se știa că dacă încearcă să ducă sarcina la bun sfârșit este posibil să moară.

“Cineva a scris în dreptul picturii tale:” Pentru că tu ai adormit, mulți dintre noi ne-am trezit.”, scrie Emma Watson.

Potrivit Institutului Guttmacher, în prezent există 26 de regiuni din întreaga lume în care avortul este complet ilegal, fără excepții. Aceste regiuni includ Egipt, Madagascar, Irak și Filipine.

“Din Argentina în Polonia, legile restrictive privind avortul pedepsesc și pun în pericol fetele, femeile și femeile însărcinate”, scrie Watson. “În memoria voastră și spre eliberarea noastră continuăm lupta pentru justiția reproductivă”.

ARTICOLE SIMILARE

Sindromul boreout: ce înseamnă și cum ne afectează asta pe plan fizic şi psihic

Andreea Damian

Cum te antrenezi acasă în perioada de izolare. Sfaturi de făcut exerciții la domiciliu

Tabu Tabu

Anca Lungu a NĂSCUT cu o luna ÎNAINTE DE TERMEN! Vezi cum se simt vedeta și copilul ei

Covid-19 | Câți oameni trebuie vaccinați pentru a obține imunitatea colectivă

Andreea Damian

Cum arată camera fetiței lui Smiley și Gina Pistol. Primele imagini!

Andreea Damian

Rochia ideală de vară pe care toată lumea de pe Instagram o poartă

Andreea Damian

Scrie un comentariu