Tabu
Image default
HEALTH Slider

Endometrioza ar putea fi detectată în curând printr-un simplu test de salivă

Este nevoie, în medie, de șapte ani pentru a diagnostica endometrioza. Dar un test de salivă dezvoltat de cercetători francezi și specialiști în inteligență artificială l-ar detecta în câteva minute.

Endometrioza, care afectează una din zece femei franceze la vârstă fertilă, este principala cauză a infertilității feminine și provoacă unele simptome extrem de dureroase. Deși în prezent este nevoie de o medie de șapte ani pentru a diagnostica boala, acest interval de timp este pe cale să fie redus considerabil. Cercetătorii de la spitalul Tenon din Paris și compania de inteligență artificială din Lyon Ziwig Health au dezvoltat un test de salivă care ar permite femeilor să știe dacă suferă de endometrioză, relatează ziarul Cnews.

„Până acum, pentru a spune unei femei dacă are sau nu boala, a fost adesea necesar să se opereze, deoarece imagistica de referință, RMN, nu vede toate formele de endometrioză”, explică prof. François Golfier, șeful departamentului de chirurgie ginecologică și oncologică de la CHU de Lyon-Sud la CNews. Metoda dezvoltată recent, care combină secvențierea genomului și inteligența artificială, ar fi „mai fiabilă cu peste 95%”, a spus el. Testul urmează să fie efectuat acasă.

Un studiu suplimentar privind această inovație va fi realizat de CHU-urile Tenon, Lyon-Sud și Angers. Apoi va fi necesar să se aștepte autorizațiile necesare pentru ca testul să fie comercializat. Instrumentul ar putea fi, de asemenea, explorată pentru a detecta cancerele ginecologice.

Descoperirea, „revoluționară”, spun cercetătorii, reprezintă încă un pas într-o cursă împotriva endometriozei care tocmai capătă impuls. Luna trecută, cercetătorii britanici și americani au salutat identificarea genei NPSR1, despre care se crede că este cauza formelor severe ale bolii cronice. Descoperirea lor ar permite gestionarea non-hormonală a bolii, ale cărei forme severe sunt tratate în prezent prin oprirea menstruației, menopauzei artificiale sau chiar intervenții chirurgicale.

ARTICOLE SIMILARE

Anunţul surprinzător făcut de Mihaela Rădulescu. Câte operații estetice are de fapt

Andreea Damian

A băut această băutură, în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Rezultatele au fost incredibile

Andreea Damian

Fosta iubită a lui P. Diddy, găsită moartă. Avea doar 47 de ani şi era mama copiilor lui

Andreea Damian

Cum să calmezi rapid arsurile solare de pe față?

Andreea Damian

Cele mai frumoase ținute de la Premiile Grammy 2021

Andreea Damian

Vedete nascute pe 28 septembrie!

realitatea

Scrie un comentariu