Tabu
CULTURESlider

Fructul oprit de la Antena 1 a fost oprit de tot din cauza plagiatului

Un serial întreg va fi scos de pe toate platformele de difuzare, o decizie în premieră pentru piața românească – potrivit Paginademedia.ro. Două scenariste din Turcia au avut câștig de cauză în fața Antenei Group într-un proces privind drepturi intelectuale asupra serialului Fructul oprit. Curtea de Apel a obligat Antena Group să retragă de la difuzare serialul Fructul Oprit, inclusiv de pe Antena Play, și să înceteze să exploateze această producție. Decizia Curții a fost luată pe 15 ianuarie și este definitivă.

Precizez că n-am urmărit serialul Fructul oprit difuzat de Antena 1. Fac această precizare pentru că nu știu dacă e bun, prost, etc – știu doar că – este încă unul dintre serialele în care joacă Maia Morgenstern. Dar știu că a făcut și face audiențe mari și că, încă din primăvara lui 2019, Trustul Antena Group a fost dat în judecată din cauza lui de două scenariste din Turcia care au realizat o producţie inspirată din aceeaşi carte după care s-a făcut şi serialul postului românesc. Cum spuneam, Antena Group a fost acţionată în judecată de două scriitoare din Turcia, Aycan Ece Yoren şi Melek Gencoglu, care au lucrat la scenariul telenovelei „Aşk-ı Memnu/Iubire ascunsă“, inspirată din aceeaşi carte după care s-a făcut şi serialul „Fructul oprit“ potrivit Paginademedia.ro.

Pe atunci, reprezentanţii Antena Group au făcut declaraţii în acest sens. „Am luat cunoştinţă de acţiunea în instanţă deschisă de către Aycan Ece Yoren şi Melek Gencoglu, potrivit cărora ar fi fost încălcat dreptul la proprietatea intelectuală asupra scenariilor ale căror autoare sunt reclamantele. Aşa cum am precizat, la lansarea serialului «Fructul Oprit» în România, scenariul primului sezon are la bază romanul turcesc «Aşk-ı Memnu», după care s-au făcut mai multe ecranizări de-a lungul timpului. Serialul «Fructul Oprit» este produs integral în România pentru Antena TV Group S.A. de către o casă de producţie externă, compania noastră având calitatea de radio-difuzor“, au spus reprezentanţii postului pentru Paginademedia.ro. Producătorul serialului este Ruxandra Ion, sau, mama telenovelelor cum i se mai spunea pe când lucra la trustul MEDIAPRO unde a inventat primele telenovele românești  – „Numai iubirea“, difuzată în 2004 la Acasă TV, „Inimă de ţigan“ şi „Pariu cu viaţa“.

Anul trecut, s-a decis că Guvernul României va finanţa telenovele şi seriale de televiziune. Noua schemă de ajutor de stat pentru industria cinematografică permite finanţarea producţiilor de televiziune de genul serialelor şi al telenovelelor, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Comisia Naţională de Prognoză. Practic, vorbim despre o schemă de ajutor de stat care va fi aplicată multianual, până la 31 decembrie 2020, cu un buget anual de 50 de milioane de euro. Schema se presupune că va acoperi maxim 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de film efectuate pe teritoriul României. Spre exemplu, Pro TV primește bani de la Guvernul României pentru producția serialului Vlad. Cererea de finanțare depusă de postul de televiziune a fost aprobată de Comisia Națională de Prognoză, ceea ce înseamnă că Pro TV va primi 35% din suma de producție adică aproximativ un milion de euro. Vlad – alt serial românesc copiat de la turci. Potrivit Paginademedia.ro și Vlad este copiat în oglindă după serialul turcesc Ezel (care a fost difuzat pe Kanal D acum mulți ani) dialogurile sunt aceleași, iar cadrele producției românești sunt aproape identice cu ale producției după care a fost realizată. Iar Pro TV a ținut mai mult în „background” informația despre Vlad licență turcească. Inițial Pro TV anunța într-un comunicat că produce o poveste despre un Monte-Cristo modern și nimic despre faptul că ar fi vorba de o licență. Paginademedia.ro a aflat ulterior că Pro TV a cumpărat de la Eccho Right drepturile pentru a face un remake al serialului turcesc Ezel. (pe larg AICI).

Sigur, cel puțin filmul Fructul oprit al Ruxandrei Ion nu a primit bani de la Guvern ca să copieze un alt serial din Turcia unde, de altfel, se știe că de ani buni, președintele Recep Tayyip Erdoğan finanțează telenovelele ca mijloc de promovare turistică (uneori chiar politică) a țării. Practic, dacă o iei pe scurtătură povestea se simplifică așa: guvernul turc finanțează seriale care apoi sunt copiate în România și finanțate și de guvernul român. Asta ar putea fi o schemă modernă de haraci (tribut) la o adică.

ARTICOLE SIMILARE

PETA Book și celebritățile

realitatea

Intervenţiile cu botox la subraţ împotriva transpirației: o fiţă sau chiar funcționează?

Andreea Damian

Cât costă o noapte de cazare la pensiunea deținută de Adela Popescu, Radu Vâlcan, Smiley, Răzvan Fodor și Gina Pistol în Vama Veche

Andreea Damian

De la Gucci la Beyonce – cum a fost cucerită moda de costumul roz

realitatea

Grădina Sticlarilor | O zi în lumea sticlei

Ciocîrlan

Emily Burghelea a ajuns din nou la spital. Riscă să ajungă pe masa de operație

Andreea Damian

Scrie un comentariu