Tabu
HEALTH

Gazul lacrimogen utilizat la proteste poate ajuta la răspândirea coronavirusului

În ultima perioadă au avut loc numeroase proteste anti-coronavirus, anti-guvernamentale sau anti-rasiste. Uneori, forțele de ordine au fost nevoite să folosească gazele lacrimogene pentru a potoli mulțimea care devenea violentă.

Dar utilizarea gazelor lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor ar putea avea consecințe neintenționate atunci când vine vorba de răspândirea coronavirusului.

Mulțimile care s-au adunat pentru a protestat sunt deja îngrijorătoare pentru oficialii din domeniul sănătății publice. Deși mulți manifestanți purtau măști, nu au respectat însă și măsura de distanțare socială. De asemenea, protestele au implicat de obicei mulțimi de oameni care strigau și scandau, activități care ar putea trimite picături infectate peste tot.

Componentele gazelor lacrimogene cauzează incapacitate temporară prin iritarea ochilor (înțepături, lăcrimare, dificultate în a ține ochii deschiși) și/sau a sistemului respirator. Acesta declanșează răspunsul parasimpatic, o serie neurologică de activități care nu pot fi controlate, dar pentru că există un iritant chimic în organism, corpul tău va face tot ce poate pentru a-l elimina.

O persoană va simți simptomele după ce a fost expus substanțelor chimice din gazele lacrimogene în 20 până la 30 de secunde după ce a fost expusă. Compușii din gazele lacrimogene crește producția de mucoase, în principal cea respiratorie.

„Veți avea producție de mucus în plămâni, de-a lungul traheei. Veți dori să tușiți. De asemenea, salivați mai mult decât de obicei; veți produce mai multe lacrimi.”, a declarat Amber Schmidtke, profesor asistent de microbiologie în departamentul de științe biomedicale de la Școala de Medicină a Universității Mercer din Macon, Georgia.

Așadar, lucrul cel mai periculos este tusea, care e profundă, deoarece are potențialul de a răspândi particulele virale destul de departe.

ARTICOLE SIMILARE

Colonoscopiile, un subiect tabu. Când și de ce trebuie să te prezinți la medicul specialist

Oana

Amestecul care te scapă de răceli şi scade colesterolul. Bea-l timp de o săptămână pe stomacul gol ca să vezi rezultatele

Andreea Damian

Greșeala pe care o fac toți oamenii! De ce nu ar trebui să mai pui miere în ceai

Andreea Damian

Cum să folosești lămâia congelată. Beneficii nebănuite

Andreea Damian

Stresul cronic, un „cocktail rău” pentru inimă

Andreea Damian

Ce mâncăm în caz de caniculă

Andreea Damian

Scrie un comentariu