Tabu
HEALTH

Gazul lacrimogen utilizat la proteste poate ajuta la răspândirea coronavirusului

coronavirus

În ultima perioadă au avut loc numeroase proteste anti-coronavirus, anti-guvernamentale sau anti-rasiste. Uneori, forțele de ordine au fost nevoite să folosească gazele lacrimogene pentru a potoli mulțimea care devenea violentă.

Dar utilizarea gazelor lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor ar putea avea consecințe neintenționate atunci când vine vorba de răspândirea coronavirusului.

Mulțimile care s-au adunat pentru a protestat sunt deja îngrijorătoare pentru oficialii din domeniul sănătății publice. Deși mulți manifestanți purtau măști, nu au respectat însă și măsura de distanțare socială. De asemenea, protestele au implicat de obicei mulțimi de oameni care strigau și scandau, activități care ar putea trimite picături infectate peste tot.

Componentele gazelor lacrimogene cauzează incapacitate temporară prin iritarea ochilor (înțepături, lăcrimare, dificultate în a ține ochii deschiși) și/sau a sistemului respirator. Acesta declanșează răspunsul parasimpatic, o serie neurologică de activități care nu pot fi controlate, dar pentru că există un iritant chimic în organism, corpul tău va face tot ce poate pentru a-l elimina.

O persoană va simți simptomele după ce a fost expus substanțelor chimice din gazele lacrimogene în 20 până la 30 de secunde după ce a fost expusă. Compușii din gazele lacrimogene crește producția de mucoase, în principal cea respiratorie.

„Veți avea producție de mucus în plămâni, de-a lungul traheei. Veți dori să tușiți. De asemenea, salivați mai mult decât de obicei; veți produce mai multe lacrimi.”, a declarat Amber Schmidtke, profesor asistent de microbiologie în departamentul de științe biomedicale de la Școala de Medicină a Universității Mercer din Macon, Georgia.

Așadar, lucrul cel mai periculos este tusea, care e profundă, deoarece are potențialul de a răspândi particulele virale destul de departe.

ARTICOLE SIMILARE

Avertismentul unui medic: pandemia de Covid-19 va crea „o generație de persoane cu dizabilități”

Andreea Damian

Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar

Andreea Damian

Problema oamenilor care au alergie la polen ar putea fi rezolvată cu sex

Andreea Damian

Cât de expus ești riscului de infectare cu coronavirus în funcție de înălțime

Andreea Damian

De ce pe unii dintre noi curăţenia îi face mai puţin anxioşi?

Andreea Damian

Scrie un comentariu