Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

HPI | Ce este potențialul intelectual ridicat și cum să-l identificăm

HPI este acronimul folosit pentru a desemna High potential personality (potențial intelectual ridicat), care se caracterizează printr-o anumită funcționare intelectuală care conferă abilități peste normal. Dar la ce ne referim cu adevărat atunci când vorbim despre un potențial intelectual ridicat?

Potențialul intelectual ridicat se caracterizează prin o anumită funcționare neurologică la nivelul organizării cortexului cerebral și particularitatea impulsurilor nervoase, care se traduce concret în capacități intelectuale crescute, potrivit experților.

HPI poate fi, prin urmare, definit ca abilitatea de a realiza, într-o serie de activități intelectuale, performanțe pe care majoritatea indivizilor de aceeași vârstă nu le reușesc. Când vorbim despre copii cu potențial intelectual ridicat, folosim expresia „elevi supradotați”.

Cum să identifici pe cineva cu potențial intelectual ridicat?

Coeficientul de inteligență (IQ) asociat cu potențialul intelectual ridicat este adesea mai mare de 130, dar aceste date obținute în cadrul unui test psihometric nu este suficient pentru a vorbi de HPI. Recunoașterea specificităților elevilor supradotați se realizează printr-o evaluare psihologică, psiho-afectivă și intelectuală.

Această examinare este menită să evidențieze caracteristicile cognitive, socio-emoționale, comportamentale și de personalitate ale copilului sau adolescentului aflat în dificultate sau la cerere. Singurele teste valide sunt efectuate numai de psihologi în cadrul examinării individuale. Toate celelalte teste de pe internet sau din reviste sunt doar distractive și nu pot determina IO-ul.

Anumite caracteristici pot sugera un potențial intelectual ridicat la copii. Printre acestea, găsim, de exemplu, un vocabular deosebit de dezvoltat, un mare simț al umorului adesea neînțeles, o hipersensibilitate, un anumit perfecționism sau o înțelegere foarte rapidă. Contrar anumitor idei, copiii cu potențial intelectual ridicat nu excelează întotdeauna la școală, mai ales atunci când nu sunt identificați ca atare. Și din motive întemeiate: pentru a profita de capacitățile lor intelectuale în mediul școlar, elevii au nevoie de sarcini educaționale speciale pentru a nu fi demotivați sau plictisiți.

Fără aceste acomodări specifice, unii elevi cu HPI ar putea chiar eșua la școală. Acesta este motivul pentru care este esențial să le identificați cât mai curând posibil, pentru a adapta conținutul didactic, metodele de predare sau pentru a vă concentra asupra metodologiei, organizării și socializării.

ARTICOLE SIMILARE

Dichisar de iarnă ⎥ Sugestii de cadouri pentru Crăciun

Ciocîrlan

Grapefruit – fructul paradisului

Cum arată acum Nick de la “N&D și ce nume are fiica lui

Tabu Tabu

Regimul care a ajutat-o pe Elle Macpherson să scape de oboseala cronică

Andreea Damian

Înapoi la noțiuni de bază. Ghidul tău către o garderobă minimalistă

Andreea Damian

Johnny Depp pregătește un musical „neautorizat” despre Michael Jackson

Andreea Damian

Scrie un comentariu