Tabu
HEALTHSlider

Luna octombrie este Roz!

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, la 1 octombrie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la această boală şi, totodată, pentru a atenţiona asupra importanţei campaniilor de informare, a prevenţiei şi a programelor de screening, care pot salva vieţi.

La nivel global, cancerul de sân este cea mai frecventă localizare malignă în rândul femeilor, conform Globocan. Se situează pe locul 5 ca şi cauză de deces prin cancer în populaţia mondială, în rândul femeilor (15%). La nivel mondial, peste 30% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer sunt femei cu cancer de sân În România, Ziua luptei împotriva cancerului de sân a fost marcată pentru prima dată în anul 2014, după ce, la 30 septembrie acelaşi an, Senatul şi-a asumat o Declaraţie, prin care ziua de 1 octombrie era recunoscută ca Zi naţională de luptă împotriva cancerului de sân, cancerul reprezentând “o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”.

Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetăţenii, agenţiile guvernamentale, companiile private, organizaţiile non-profit, precum şi toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităţilor ce au drept scop creşterea gradului de conştientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. Declaraţia a fost iniţiată de Fundaţia Renaşterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului. La şedinţa Plenului Senatului au participat, în calitate de invitate, Mihaela Geoană – preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Cristiana Copos – vicepreşedinte al Fundaţiei şi Andreea Esca – ambasadorul Fundaţiei.

Îngrijirea sânilor pentru a lupta împotriva cancerului

Fundația „Renașterea” îndeamnă la controale medicale regulate. „Din păcate, în România, în continuare, prea multe femei mor de cancer de sân și de alte tipuri de cancer pentru că nu merg la timp la medic, pentru că nu există programe naționale de screening care să le ajute, să le explice de ce este important să meargă la medic. De aceea cred că este important să mergem mai departe cu această campanie. Este important și faptul că suntem într-un context dificil, al pandemiei de Covid-19, iar acest eveniment, astăzi, vrea să vină cu o rugăminte: nu uitați de pacienții oncologici, ei trebuie să aibă în continuare acces la tratament, trebuie să poartă merge la consultații pentru că, pentru ei, o zi poate fi diferența dintre viață și moarte”, a explicat Andreea Esca.

Alergarea (sau mersul) împotriva cancerului de sân

Casiopeea, proiectul unic în România, născut din dorința de a promova sportul și sănătatea prin acțiuni concrete, cu impact direct în societate, anunță că pe pe 16 Octombrie are loc sosirea la Comitetul Olimpic și Sportiv Român a echipei de ștafetă care vine de la Paris pe biciclete, traversând toată Europa, pentru a demonstra beneficiile sportului pentru sănătatea fizică și mentală.

De asemenea, în perioada 4-10 Octombrie, ediția a doua a Săptămânii Roz a Luptei împotriva Cancerului la Sân, când cei care vor să se solidarizeze cu această cauză pot alerga oriunde și oricând și pot susține asociația cu o donație, fie direct în contul RO64RNCB0072124220940001, fie achiziționând un tricou personalizat cu Casiopeea de pe site-ul https://ruvix.ro/produs/tricou-alearga-casiopeea.

ARTICOLE SIMILARE

Ghici cine cântă (mascat) în SUA atât de bine încât mingile sar singure în coșul NBA

Dora Constantinovici

Câștigător Survivor România 2023. Cine a luat premiul de 100.000 de euro

Andreea Damian

Anamaria Prodan, o nouă intervenție estetică la nivelul feței

Andreea Damian

Nicoleta Luciu, de nerecunoscut. Fanii sunt șocați: „Zici că e mamaia de pe uliță”

Andreea Damian

Anamaria Prodan are un nou iubit: „Mă așteaptă până divorțez”

Andreea Damian

Vica Blochina şi Oana Roman, la cuţite, după o prietenie de ani de zile

Andreea Damian

Scrie un comentariu