Tabu
LIFESTYLESlider

O artistă creează sunete de pasăre sintetice pentru a arăta amenințarea la adresa păsărilor adevărate

Ciripitul păsărilor dimineața este una dintre minunile lumii naturale, dar când auzi cum cântă sute de păsări ale căror sunete sunt create de o mașină parcă lucrurile nu mai sunt atât de roz.

Suntele sunt parte a unei instalații de artă majoră realizată de Alexandra Daisy Ginsberg la Londra, avertizând o lume apocaliptică în care populația de păsări din Marea Britanie a fost lăsată să dispară. Sunetele de pasăre sintetice sunt Creația artistei în colaborare cu oameni de știință angajați ai unei companii de inteligență artificială. Ginsberg spune că viața păsărilor este amenințată de stilul de viață moderne, cu toată gălăgia inevitabilă a vieții în mediul urban.

Păsările cântă pentru a se avertiza reciproc asupra pericolului, pentru a se împerechea și a-și stabili teritoriul. Pentru că viața modernă vine cu poluare luminoasă și zgomotoasă, ele se străduiesc să fie auzite, riscând vătămări vocale, în timp ce tiparele de împerechere sunt de asemenea perturbate, ceea ce duce la scăderea populației.

În instalație, un cor natural al păsărilor dimineții este realizat în totalitate de sunetul păsărilor artificiale. Cu designerul de sunet Chris Timpson de la Aurelia Soundworks, artistul a combinat înregistrări de păsări reale cu răspunsuri generate de mașini, care se disting prin distorsiunea asemănătoare mașinii. Ginsberg a spus: „Am ales specii care ar putea fi găsite într-o zonă urbană … Toate sunt afectate de poluarea sonoră și luminoasă. Chiar și felul în care se contruiește afectează modul în care cântă păsările. Lucrarea mea a vizat relația noastră cu natura…”

Ea a adăugat: „S-a descoperit că păsările urbane cântă mai sus, mai tare și mai devreme, punându-le în pericol din cauza prădătorilor. În apropierea aeroporturilor, păsările cântă mai mult timp și își modifică cântecul.”

Sunetele sintetice din experimentul artistic vor fi amestecate cu sunete reale ale unor specii: „Va începe cu o singură pasăre, o pasăre naturală – care ar spune în mod normal: „Sunt în acest copac, sunt aici”, iar tot în mod normal o altă pasăre i-ar cânta înapoi. În schimb, acum avem o mașină care îi cântă înapoi.” Evident, c aoric emașină, ca orice înregistrare aceasta ar putea da greș sau chiar se va auzi metalic, distorsionat. Lucrarea, intitulată Machine Auguries, va fi însoțită de o instalație de lumină care imită zorii răsăritului, începând cu „o lumină albastră-gri, argintie,”, potrivit Ginsberg.

 

ARTICOLE SIMILARE

Halle Berry s-a căsătorit în secret. Cine e alesul

Andreea Damian

IKEA mobilează stațiile de metrou din Paris

realitatea

Andreea Mantea, la cutite cu mama lui Stefan Stan! “M-a injurat si m-a blestemat!”

Vedete nascute pe 29 septembrie!

realitatea

7 idei de cadouri personalizate pentru un Crăciun plin de semnificație

Tabu Tabu

Ivanka Trump închide compania de modă care îi poartă numele

Andreea Damian

Scrie un comentariu