Tabu
PEOPLESlider

Povestea copilului minune Shirley Temple care a salvat un studio de la faliment

Ediţia americană a revistei Newsweek a scos un număr special dedicat actriţei Shirley Temple, copilul minune al cinematografului din anii ‘30.

Cea mai apreciată vedetă a anilor ‘30 pe care o deţinea la acel moment studioul MGM, Shirley Temple şi-a început cariera la doar 5 ani. În urma succesului aproape imediat pe care l-a obţinut, Temple a fost vânată de studiouri mai mari la scurt timp de la debut. Unul dintre aceste studiouri era Fox care fusese afectat de criză, aproape în pragul falimentului, însă rămăsese în acea perioadă încă foarte renumit, respectat şi avea posibilitatea de a împrumuta bani pentru a cumpăra cea mai tânără vedetă de la MGM.

Fox a întărit locul actriţei Shirley Temple pe prima poziţie în topul celor mai iubite vedete copil din acei ani şi practic din cei care aveau să urmeze. Compozitorul Jay Gorney, cel care compunea muzică pentru filmele studioului Fox Film a văzut un episod din serialul în care juca Temple în acel moment – Şotii şi giumbuşlucuri – şi şi-a dat seama de potenţialul copilei. Aşa că a organizat imediat o filmare de probă cu Temple în rol principal pentru filmul Stand Up and Cheer! în luna decembrie a acelui an. Copila a primit rolul şi a fost semnat contractul prin care primea de la Fox Film 150 de dolari pe săptămână. Apoi, contractul ei a fost prelungit din 21 decembrie 1933 pentru încă un an, cu aceeaşi sumă pe săptămână iar în 1934, când filmul a ajuns în cinematografe, bănuiala lui Gorney s-a adeverit iar filmul a fost adorat de toate categoriile de vârstă ale spectatorilor.  Studioul Fox a împrumutat-o atunci pe Temple studioului Paramount pentru filmul Bright Eyes care prin cântecul The Good Ship Lollipop a propulsat-o pe micuţa actriţă pe primul loc în topurile celor mai buni actori şi cântăreţi din întreaga lume.

Acest single a fost vândut în mai mult de 500 de mii de exemplare în 27 februarie 1935 iar Shirley Temple, în vârstă de 6 ani a devenit primul copil care să primească o statuetă micuţă Oscar pentru rolurile sale. Studiourile Fox şi 20th Century Pictures au fuzionat datorită succesului lui Shirley Temple, ducând la apariţia noului studio 20th Century Fox. Succesul actriţei a crescut iar la finalul acelui an, salariul său a ajuns la 2500 de dolari pe săptămână. Unul dintre cele mai cunoscute filme în care a jucat, Curly Top, a apărut în luna iulie a aceluiaşi an, aducând 1,1 milioane de dolari studioului şi o nouă piesă hit – Animal Crackers in My Soup.

În 1936, Twentieth Century Fox a mărit contractual actriţei la 50 de mii de dolari pentru film în anul 1936. A filmat pentru patru filme în acel an şi a devenit una dintre cele mai bine plătite actriţe de la Hollywood.

ARTICOLE SIMILARE

Olivia Newton-John primește cadou celebra geacă din piele din Grease vândută la o licitație

Andreea Damian

Cum arătau Rona Hartner și Ioana Ginghină în adolescență

Tabu Tabu

BAFTA 2021. Lista completă a nominalizărilor

Andreea Damian

Renee Zellweger a izbucnit în lacrimi la premiera filmului Judy, în Toronto

realitatea

Și bărbații români au rujul lor și costă 69 de lei

Andreea Damian

Alex Velea, dezvăluiri despre crima de la hotelul din Padina. Antonia a plâns

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu