Tabu
Image default
LIFE & LOVE Slider

„Singurătatea pozitivă” sau cum faptul de a fi singur ne face bine

Între familie, prieteni, muncă şi reţele sociale, suntem divizaţi constant şi avem prea puţin timp pe care să ni-l dedicăm nouă înşine, puțin timp pentru a fi singuri. Chiar dacă singurătatea nu este prea bine văzută, totuşi ea este bună din mai multe puncte de vedere.

Să vrei să petreci timp cu alte persoane este ceva natural, totuşi este important să găsim un echilibru. Uneori ne pierdem în relaţii şi le suportăm influenţa în permanenţă. „Când suntem în permanență cu ceilalți, ne pierdem în toate aceste relații, suntem constant sub influența lor”, potrivit lui Hervé Magnin, psihoterapeut şi autor al cărţii „La positive solitude”. Emanciparea noastră poate fi blocată.

„Să-ți faci timp să fii singur este o sursă de împlinire pentru că iei o distanță de ceea ce se întâmplă în lume, în viața ta. Acest lucru promovează o anumită calitate a introspecției”, continuă psihoterapeutul. Așadar, când eşti singur îţi favorizezi introspecţia şi te poţi cunoaşte mai bine. De asemenea, când eşti singur favorizezi cunoaşterea emoţiilor proprii şi îţi creşti toleranţa şi răbdarea. Mai multă toleranță și răbdare care în același timp îmbunătățesc calitatea momentelor petrecute în comunitate.

Pentru societate, dacă ești singur înseamnă că nu ești sociabil.

HERVÉ MAGNIN, PSIHOTERAPEUT

„Când suntem obișnuiți să experimentăm lucrurile pe cont propriu, suntem mai senini și nu încercăm cu orice preț să le experimentăm prin și cu ceilalți”, spune Hervé Magnin. Și mai presus de toate, concluzionează Claire Mizzi, „ne dedicăm mai mult momentului prezent, lucru pe care mulți nu-l fac din moment ce suntem invadați în mod constant de amintirile și de temerile noastre”.

Reputația proastă a singurătății

Totuşi, nu toată lumea poate petrece timp singură. Cauza? Unii au avut experienţe negative în copilărie. Adeseori unui copil care face prostii i se spune „eşti pedepsit, mergi în camera ta”. Această frază universală pronunţată de părinţi pare nevinovată, totuşi „ea face o legătură directă între singurătate şi pedeapsă”, explică Hervé Magnin, încurajând efectuarea unui examen psihologic.

Ca să nu mai vorbim de faptul că suntem ființe gregare. „Lucrăm mult în comunitate, avem nevoie unul de celălalt”, spune Claire Mizzi. Prin urmare, „societatea nu privește cu ochi buni singurătatea. Dacă suntem singuri este pentru că nu suntem sociabili. Și totuși este firesc să te concentrezi pe sine, pe nevoile tale”, adaugă Hervé Magnin.

ARTICOLE SIMILARE

Avengers: un nou personaj – o super eroină musulmană în rolul Kamala Khan

realitatea

Un nou pericol depistat în suplimentele cu calciu și vitamina D

Andreea Damian

Cum să prepari chec cu banane folosind ingredientul secret al lui Meghan Markle

Andreea Damian

Foto: Totul este un cliseu (inclusiv acest titlu) (inclusiv parantezele)

realitatea

Gestul impresionant făcut de Jon Bon Jovi pentru bugetarii americani

Andreea Damian

Bianca Drăgușanu e din nou singură! Ce mesaj a postat proaspăta divorțată de Alex Bodi

Tabu Tabu

Scrie un comentariu