Tabu
Image default
CULTURESlider

Studiul „Literatura science fiction te face prost” desființat chiar de oamenii de știință care l-au făcut

După ce au găsit cititori care dedică mai multă atenție literaturii SF decât ficțiunii literare, cercetătorii spun că până la urmă calitatea determină felul în care oamenii înțeleg cee ace citesc – nu genul cărților.

Autorii unui studiu din 2017, care ar fi descoperit că cititul cărților SF „te face prost” au făcut o nouă cercetare care a constatat că este vorba dar cărțile proaste ale acestui gen au acest efect: o bucată bine scrisă de sci-fi poate fi citită exact la fel de bine ca orice altă formă de literatură.

În urmă cu doi ani, profesorii universității Washington și Lee, Chris Gavaler și Dan Johnson, au publicat cea mai inutilă lucrare din istoria cercetărilor despre efectul literaturii asupra cititorilor în care au dezvăluit că atunci când cititorilor li s-a oferit o poveste SF, cu extratereștri și androizi și a cărei acțiuni avea loc pe o navă spațială, aceasta avea un alt impact asupra cititorului decât dacă acesta ar fi citit alt fel de literatură. Ei pretindeau atunci că „simplul fapt că cititorul era setat să citească ceva SF declanșa o lectură generală mai slabă” și că acest gen părea că „predispune cititorilor la o lectură cu mai puțin efort și mai înțelegătoare cu autorul – sau ceea ce am putea numi lectură non-literară”.

Însă, după ce criticii le-au sugerat că au luat-o pe arătură, Gavaler și Johnson au decis să revizuiască cercetarea. De această dată, cei 204 de participanți care au fost supuși testului au obținut rezultate care le făceau de rușine primul studiu. Noua lucrare, intitulată Efectul genului literar, urmează să fie publicată mai târziu în acest an în revista Scientific Study of Literature. “Sper că vom reuși o dată pentru totdeauna să oferim dovezi definitive că ficțiunea literară și ficțiunea de gen, în special literature științifico-fantastică, nu sunt categorii separate”, a spus Gavaler.

ARTICOLE SIMILARE

Britney Spears a întors armele împotriva tatălui ei, pentru libertate

Andreea Damian

Divorț în lumea vedetelor. Își spun adio după 7 ani de căsnicie

Andreea Damian

Take That, ultimul turneu

realitatea

Mara Wilson din „Matilda”, mărturisiri dureroase despre lupta cu depresia

Andreea Damian

Elisabeta a II-a, târâtă într-un nou scandal. Ce legătură există cu Vladimir Putin

Andreea Damian

Concurenta Eurovision din Austria este o FEMEIE CU BARBA!

Scrie un comentariu