Tabu
HEALTHSlider

Te ajută dieta pentru fertilitate să ai succes în conceperea unui copil? Părerea experților

Dieta pentru fertilitate ar putea crește șansele unei femei de a avea un copil. Dieta a fost dezvoltată de doctorii Jorge Chavarro și Walter Willett, ambii din cadrul Școlii de Sănătate Publică de la Harvard, pe baza analizelor oferite de Nurses’ Health Study, unul dintre cele mai ample și îndelungate studii privind sănătatea femeii din America.

Peste 18.000 de femei care nu s-au confruntat cu probleme de infertilitate dar care își doreau un copil au participat la acest studiu. Alimentația, stilul de viață și chiar viciile afectează sistemul reproducător al femeii.

Pentru cele care rămân greu însărcinate, „medicina avansată nu este singurul răspuns”, au scris Chavarro și Willett wrote în cartea lor „The Fertility Diet: Groundbreaking Research Reveals Natural Ways to Boost Ovulation and Improve Your Chances of Getting Pregnant” (Dieta fertilității: Dieta fertilitatii: Cercetări fundamentale care dezvăluie modalitățile naturale de stimulare a ovulației și de creștere a șanselor de a rămâne însărcinată).

Alți specialiști spun că dieta Chavarro și Willett poate fi utilă pentru că ajută femeile cu probleme de fertilitate, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice. Este de asemenea o modalitate de a mânca sănătos înainte și în timpul sarcinii. Experții în medicină sunt de acord că dieta are atribute pozitive, dar unii se întreabă dacă beneficiul real provine din faptul că ajută la pierderea în greutate mai degrabă decât din calitatea regimului urmat.

E adevărat, excesul de kilograme poate afecta calitatea ovulelor, a explicat dr. Amanda Kallen, profesor asistent de obstetrică, ginecologie și științe reproductive la Centrul de Fertilitate Yale, potrivit CNN. De asemenea, femeile supraponderale sau obezi sunt mai susceptibile de a avea dezechilibre ale nivelurilor de insulină, de testosteron și de FSH și LSH, iar acești hormoni stimulează creșterea foliculilor și ovulația.

Cu siguranță, mai spus specialiștii, revenirea la o greutate normală poate ajuta femeile să-și rezolve problemele de infertilitate. Dacă o femeie este supraponderală și încearcă să rămână însărcinată, ea trebuie mai întâi să topească kilogramele în plus. E suficient să dea jos 10% din greutate și automat cresc considerabil șansele să rămână însărcinată, prin stabilizarea nivelurilor de insulină din organism.

Câteva schimbări simple ale stilului de viață – precum renunțarea la zahăr, alcool, tutun și cafea – vă pot îmbunătăți sansele de concepție, ajutându-vă și să nașteți un copil mai sănătos.

Dar studiile sugerează că și alte diete decât dieta pentru fertilitate pot fi benefice pentru viitoarea gravidă. O cercetare recentă arată de dieta mediteraneană poate contribui major la creșterea șanselor de a rămâne însărcinate la femeile care urmează tratamente de fertilizare in vitro.

Un alt studiu publicat luna trecută și al cărui autor a fost Jorge Chavarro arăta că dieta pentru fertilitate care includea niveluri ridicate de acid folic, vitamina B12 și vitamina D, precum și produse lactate, soia și produse cu un conținut redus de pesticide trebuie recomandată tuturor femeilor care își doresc un copil, dar reușesc cu greu să rămână însărcinate.

11 recomandări privind dieta pentru fertilitate

Jorge Chavarro și Walter Willett recomandă în cartea lor 11strategii bazate pe cercetare care ar putea stimula fertilitatea.

1. Evitați grăsimile trans, pentru că blochează arterele (prăjituri, produse de patiserie, biscuiți, margarină, alimente prăjite, produse procesate fabricate cu uleiuri parțial hidrogenate)
2. Consumați uleiuri vegetale nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline
3. Consumați mai multe proteine vegetale, cum ar fi fasolea, și mai puțne proteine de origine animală.
4. Consumați cereale integrale, deoarece afectează mai lent zahărul din sânge
5. Beți un pahar de lapte integral sau de iaurt pe zi.
6. Luați suplimente alimentare care conțin acid folic și vitamine din complexul B
7. Luați-vă necesarul de fier din fructe și legume și nu din carne roșie
8. Renunțați la sucuri și consumați doar apă, ocazional cafea, ceai și alcool
9. Mențineți-vă o greutate normală, pentru a stimula ovulația
10. Faceți exerciții fizice
11. Cel mai important: dacă sunteți fumătoare, renunțați la fumat!

 

ARTICOLE SIMILARE

Antonia foarte îngrijorată din cauza fiicei sale care e în Italia

Tabu Tabu

Călin Goia de la Voltaj susține greva profesorilor. Mesaj viral pe rețelele de socializare

Andreea Damian

Cum arată fiica Andreei Berecleanu și ce spune mama ei despre ea

Tabu Tabu

Ce mănâncă familia regală britanică în ziua de Crăciun

Andreea Damian

De ce exercițiile fizice regulate sunt mai benefice pentru femei decât pentru bărbați

Andreea Damian

Covid-19: Ne poate proteja o răceală împotriva variantei Omicron?

Andreea Damian

Scrie un comentariu