Tabu
HEALTH

Transpirația excesivă poate ascunde o afecțiune gravă

Transpirația este naturală. Este o funcție necesară a corpului nostru. Cu toate acestea, pentru unii dintre noi, acest lucru se întâmplă mai mult decât este necesar – fie că este vară, iarnă, cald sau frig.

Ce este hiperhidroza?

Transpiraţia excesivă poate fi un simptom al unei afecţiuni sau tulburări. Termenul medical folosit pentru transpiraţii excesive este hiperhidroza. Hiperhidroza poate afecta tot corpul, dar în general apare la nivelul palmelor, tălpilor, axilelor şi în zona inghinală.

Transpirația este eliminarea prin piele a unei secreții alcatuită din apă, substanțe organice și anorganice, având ca rol eliminarea excesului de căldură din organism. Această funcție este reglată în cea mai mare parte prin intermediul sistemului nervos și în mai mică măsură prin intermediul sistemului endocrin și prin alte mecanisme mai puțin cunoscute.

Cauzele hiperhidrozei

Cauzele hiperhidrozei pot fi multiple, dar cel mai frecvent aceasta este datorată influențării activității hipotalamusului de către alte părți ale creierului în sensul producerii unei cantități excesive de transpirație în pusee cu o frecvență mare.

Deși nu pare o tulburare periculoasă, hiperhidroza esențială focală aduce persoanelor cu forme severe multe prejudicii estetice, sociale și psihologice.

Alte cauze:

  • Anxietatea sau tulburările anxioase;
  • Frica;
  • Nervozitatea;
  • Atacurile de panică sau tulburările de panică;
  • Rememorarea unui eveniment traumatic;
  • Stresul.

În unele cazuri, transpiraţia poate fi un simptom al unor afecţiuni ce pun viaţa în pericol şi care trebuie evaluate imediat în unităţile de urgenţă. Aceste afecţiuni includ printre altele şi infarctul miocardic.

Tratamentul hiperhidrozei

Oricine suferă de hiperhidroză trebuie în primul rând  să consulte un medic pentru a beneficia de un control medical complet şi pentru a se asigura că transpiraţia excesivă nu se datorează unei alte afecţiuni medicale sau unui efect secundar al unui medicament, iar atunci vorbim de hiperhidroza secundară.

  • limitarea sudorației prin aplicarea locală de compuși care inhibă sudorația, prin medicamente administrate oral sau prin intervenții chirurgicale
  • eliminarea cauzei (boala asociată) atunci când ea este identificată.

Hiperhidroza severă afectează viaţa pacientului şi îi îngreunează contactele sociale şi profesionale. Spre deosebire de hiperhidroza palmo-plantară şi axilară, hiperhidroza cranio-facială este mai greu de ascuns şi de tratat .

Aplică acest amestec pe pielea de la subraț. Vei vedea rezultatele după numai o zi

ARTICOLE SIMILARE

Rezoluții pentru sănătate în 2020 dar pe care probabil nu le vei respecta

Andreea Damian

Sanatate: Grasimile din alimentatie

realitatea

Iubitorii de sushi și de sashimi trebuie să știe că mâncarea aceasta e periculoasă

realitatea

Cum sa te obisnuiesti mai usor cu aparatul dentar

realitatea

Niciodată nu este prea târziu să renunți la fumat. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Andreea Damian

Ce se poate întâmpla dacă tragi apa fără să lași jos capacul de la toaletă

Andreea Damian

Scrie un comentariu