Tabu
FASHIONLIFESTYLESlider

Visul oricărui pământean de a fi capabil să respire sub apă poate deveni în curând realitate

Dacă ai putea avea o superputere, care ar fi aceea? În afară de zbor și telepatie, să respiri sub apă este poate unul dintre superputerile preferate de oameni. Așa îți vei petrece timpul înotând cu minunatele viețuitoare din adâncuri (exceptând, binențeles, rechinii) și vei pleca în căutare de comori.

Un student de la Royal College of Art din Londra (RCA) a conceput în acest scop o îmbrăcăminte amfibie numită AMPHIBIO. Echipamentul, care este imprimat 3D și seamănă cu un tricou, funcționează ca niște branhii gigante. Sistemul îi permite purtătorului să extragă oxigenul din apă și să-l respire.

Potrivit lui Jun Kamei, designer de biomimică (om de știință interest de imitarea de modele, sisteme și elemente ale naturii în scopul de a rezolva probleme umane complexe), spune că a dezvoltat dispozitivul pentru un viitor în care omenirea va trăi în apropierea apei (din cauza încălzirii globale). De asemenea, el zice că sistemul le va oferi un confort zilnic persoanelor care petrec mai mult timp în apă decât pe uscat.

O altă motivație din spatele proiectului au fost statisticile care preconizează că până în 2100, temperaturile vor crește cu 3,2 grade Celsius. Fenomenul va duce la creșterea nivelurilor mărilor cu mai mult de 30%, ceea ce va scufunda multe orașe situate în zonele de coastă. Până la 3 miliarde de oameni – sau 26% din populația globală actual va fi afectată.

Dispozitivul lui Kamei folosește un material hidrofob, poros, special conceput, care reface oxigenul în apă și eliberează dioxid de carbon. Modelele crestate ale „tricoului” își măresc suprafața, pentru a crește capacitatea dispozitivului de a împinge oxigenul către masca facială care acoperă nasul și gura purtătorului. Este inspirat de insectele care se scufundă în apă și își creează apoi bule de protecție a aerului în jurul corpului lor, datorită pielii hidrofugante.

Aceste „branhii” ar putea înlocui echipamentele de scufundare grele și greoaie. Acest lucru ar putea avea aplicații imediate pentru scenarii de salvare subacvatică – cei 12 băieți salvați de scafandri dintr-o peșteră inundată din Thailanda, de exemplu, unde a fost nevoie de săptămâni bune pentru a descoperi cum să-i treacă pe băieți și echipamentul vital de respirație prin acele tuneluri înguste.

Până în prezent, tehnologia a fost testată doar ca prototip de lucru, nu pe oameni, așa că deocamdată doar visăm la acest „tricou cu branhii”. Dar testarea pe oameni este următorul plan al lui Kamei.

 

ARTICOLE SIMILARE

Scrisorile lui TS Eliot fac lumină despre o relație amoroasă cu o profesoară pe care o disprețuia

realitatea

Record la incasari in Romania la premiera Fast and Furious 7

Cum sa ai o primavara eco-chic

realitatea

Cele 6 tendințe obligatorii în materie de denim din 2022

Andreea Damian

Rasfoieste lookbook-ul de primavara al Dianei von Furstenberg

realitatea

Anamaria Prodan, implicată într-un accident rutier, a treia zi de Paște. A fost nevoie de intervenția poliției

Andreea Damian

3 comentarii

Scrie un comentariu