Tabu
CULTURESlider

De 8 Martie primele femei ale politicii din România au gătit, cele din Spania au protestat

În România, câteva zeci de femei au participat de 8 Martie, de Ziua Internaţională a Femeilor, la un protest în fața Ministerului Afacerilor Interne,instituţie condusă de primul ministru femeie din istoria M.A.I. – Carmen Dan.

Motivul PROTESTULUI – Poliţia este incapabilă să gestioneze violenţa domestică şi nu numai împotriva femeilor. Sub sloganul “Cât M.A.I.îndurăm?”, protestatarele au atras atenţia că în România, sunt femei care s-au lovit de atitudini sexiste, clasiste, rasiste sau homofobe atunci când au apelat la Poliție, ceea ce le-a făcut să renunțe la plângerea împotriva agresorilor. Instituția Poliției are datoria de a se asigura ca asemenea atitudini să nu existe în rândul angajaților săi. Numărul mic de cazuri raportate arată că încrederea femeilor în Poliție este scăzută. Ministerul Afacerilor Interne are obligația și responsabilitatea de a transforma felul în care Poliția Română se raportează la fenomenul violenței asupra femeilor. Reamintesc că în România, în ultimii zece ani au ajuns în instanță 9 cauze privind hărţuirea sexuală, cu doar 4 persoane condamnate definitiv, în timp ce, în anul 2017, la nivel național, au fost sesizate 36.245 de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie (35.202 în anul 2016). Dintre acestea, 27.652 de infracțiuni sunt comise la domiciliu (27.032  în anul 2016). Majoritatea infracțiunilor sesizate, în anul 2017, se referă la loviri sau alte violențe (20.283 de infracțiuni sesizate) – mai multe amănunte https://www.tabu.ro/sa-nu-uitam-florile-nu-indulcesc-palmele-romania/.

În acest timp, femeile din politica românească au preferat să gătească la Ambasada Chinei

primul primar femeie al Bucureştiului – Gabriela Firea, postând pe contul personal de Facebook diverse poze în care, împreună cu primul premier femeie al României – Viorica Dăncilă, gătesc pacheţele de primăvară iar cele două sunt îmbrăcate cu şorţuleţe îmbulinate şi pastelate.

Unul dintre mesajele primite cu această ocazie pe pagina de Facebook a primarului Gabriela Firea sună cam aşa “Felicitări. Femeile se luptă pentru egalitatea de șanse și drepturi, pentru a fi trimise la cratiță de către ambasada Chinei”. (foto Facebook)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Instituţiile M.A.I. din România s-au întrecut în glumiţe: Poliţia de Frontieră – “Dacă ai uitat să îi cumperi flori… poți improviza!”

…sau platitudini – Poliţia Română – “Femeile sunt întotdeauna o sursă de inspirație pentru familie și pentru societate. Nu e de mirare că bărbații au sărbătorit femei în muzică și în poezie de secole. Poetul Mihai Iorga a descris femeile într-un mod viu și delicat:

 

”Femeie – a vieții ești scânteie

Femeie – boboc de azalee

Femeie – parfum de orhidee

Femeie – a viselor idee

Femeie – precum Calea Lactee.”

Oamenii au reacţionat şi au trimis la rândul lor astfel de mesaje: “Dacă tot e ziua femeie, poate nu ar fi fost o idee rea să vedem şi vreo femeie din partea vreunei instituții vorbind… O zi bună doamnelor!”

sau “Poate ar trebui să treceţi la alt nivel ca să arătaţi respectul pentru femei. De exemplu am înţeles că, femeie fiind, în poliţie trebuie să te compromiţi ca să nu ai probleme. Aspectul ăsta cum îl comentaţi? Dar mai ales, îl veţi schimba? Întreb şi eu, un cetăţean.”

ori “Când vine cineva la voi pt a depune o plângere nu staţi nepăsători şi când cineva vă solicită să răspundeţi la telefon vă repet indiferenţa ucide, corupţia ucide”

În Spania, de 8 Martie, un million de femei au participat ieri la o grevă care atrage atenţia asupra inegalităţii de gen în ceea ce priveşte salariile urmată de un protest al cărui slogan principal a fost – “Fără noi lumea se opreşte”. Protestestatarele au cerut şi stoparea culturii machiste, patriarhale care desconsideră munca domestică şi neplătită a femeilor în gospodării şi au protestat împotriva violenţei bărbaţilor împotriva femeilor. Pentru a-şi susţine cauza, femeile au participat anterior protestelor la o grevă generală şi mai multe şcoli, grădiniţe şi magazine au fost închise iar circulaţia blocată pe anumite porţiuni. Greva din Spania care a avut loc de Ziua Internaţională a Femeilor din întreaga lume s-a extins în mai multe oraşe şi localităţi iar marşurile au avut loc pe parcursul a 24 de ore, inclusiv seara.

La Grevă au participat şi femeile din politică, cele două primăriţe ale Madridului şi Barcelonei – Manuela Carmena şi Ada Colau – plus vicepremierul Cataluniei – Soraya Saenz de Santamaria. De asemenea, la grevă au participat şi multe persoane publice inclusiv câteva jurnaliste foarte cunoscute.

Două sindicate (CCOO şi UGT) au declarat că până la prânz, greva avea un succes foarte mare, aproximativ 6 milioane de femei din ţară participând la încetarea activităţilor la locul de muncă.  În Madrid, 80% din locurile de muncă au fost afectate de grevă. De altfel, semnalul de start al grevei a fost dat în noaptea de miercuri spre joi, prin tradiţionalul cacerolazo – sunetul a sute de oale şi tigăi lovite cu veselă, în chiar centralul Puerta del Sol. În Barcelona, grupuri mari de femei au blocat câteva drumuri principale, inclusiv Gran Via.

Una dintre protestatare a spus că motivul pentru care a ieşit să demonstreze este faptul că femeile sunt păcălite constant că ar putea să aibă şi carieră şi familie în timp ce societatea actuală face imposibilă ideea de a fi mamă, din moment ce, ca femeie îţi pierzi imediat locul de muncă iar asistenţa publică în astfel de cazuri este inexistentă.

În Turcia, provincial Hatay, lângă graniţa cu Siria, femeile au ieşit în semn de solidaritate cu prizonierele din Siria. Ele au strigat “Eliberează închisorile, ucigaşule Assad!” Mii de femei au ieşit şi în Istanbul, în Piaţa Taksim pentru a protesta împotriva măsurilor guvernului Erdogan care atacă drepturile femeilor din Turcia.

În Manila câteva sute de activiste au ieşit la proteste împotriva peşedintelui Rodrigo Duterte, numindu-l un fascist macho din cauza tratamentelor imorale şi a comentariilor indecente la adresa criticilor săi femei.

În Iran, unde au fost mai multe proteste împotriva obligativităţii hainelor islamice, femei şi bărbaţi s-au adunat în faţa Ministerului Muncii şi au strigat “NU inegalităţii de gen, NU legilor discriminatorii”. Cel puţin 12 oameni au fost arestaţi în urma acestor demonstraţii. Una dintre protestatare s-a ales cu doi ani de închisoare pentru că şi-a scos vălul în timp ce protesta împotriva obligativităţii purtării hijab-ului. Liderul suprem al Iranului, Ayatolahul Ali Khamenei a acuzat inamicii Iranului că ar fi finanţat protestele anti-hijab.

ARTICOLE SIMILARE

Break My Soul| Cel mai recent hit al lui Beyoncé provoacă demisii pe bandă rulantă în SUA

Andreea Damian

Destinul fabulos al lui Pierre Cardin, „ultimul împărat” al modei

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 9 decembrie

realitatea

Afla totul despre ce implica homeschooling

realitatea

Melania Trump a explicat de ce a purtat jacheta cu mesaj controversat. Cui i-a fost adresat

Andreea Damian

Cum să mănânci bine fără să te simți vinovată?

Andreea Damian

Scrie un comentariu