Tabu
CULTURESlider

Manuscrisele celebre de la Marea Moartă care se aflau la Muzeul Bibliei sunt false

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt cele mai vechi exemplare ale textului biblic găsite vreodată și se presupune că au o vechime de la 1800 la mai mult de 2000 de ani.

S-a descoperit însă că cinci dintre cele mai valoroase exponate de la Muzeul Bibliei din Washington DC sunt false potrivit Reuters. Artefactele nu vor mai fi expuse. Cercetătorii au testat fragmentele și au constatat că “caracteristicile exponatelor nu coincid cu cele care ar putea demonstra originea antică și, prin urmare, nu vor mai fi afișate la muzeu”, a spus instituția.

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt cele mai vechi exemplare ale textului biblic găsite vreodată și includ pasaje din Biblia ebraică sau din Vechiul Testament, care se presupunea anterior cercetării că au o vechime de la 1800 la mai mult de 2000 de ani. “Deși speram că testarea va aduce rezultate diferite, aceasta este o oportunitate de a educa publicul cu privire la importanța verificării autenticității artefactelor biblice rare, a procesului de testare elaborat și a angajamentului nostru față de transparență”, a spus Jeffrey Kloha, curatorul Muzeului Bibliei, într-o declarație.

În timp ce costul manuscriselor nu a fost dezvăluit, se crede că muzeul a cheltuit milioane de dolari pe ele. Instituția s-a mai confruntat cu întrebări privind autenticitatea fragmentelor. În aprilie 2017, a trimis cinci fragmente la Bundesanstalt für Materialforschung und-prüfung (BAM), un institut german de analiză a materialelor, care a testat cerneala și papirusul. Muzeul Bibliei a spus că raportul recent primit “ridică și alte suspiciuni cu privire la autenticitatea tuturor celor cinci fragmente”.

Astăzi, multe dintre manuscrisele Mării Moarte – care totalizează circa 100.000 de fragmente – sunt adăpostite în Altarul Cărții, parte a Muzeului Israelului, Ierusalim. Excavarea și vânzarea de fragmente au fost scoase în afara legii în temeiul Convenției ONU privind bunurile culturale (1970), ceea ce înseamnă că vânzătorii privați se luptă pentru fragmente găsite înainte de acel moment.

Fondatorul Muzeului Bibliei, Steve Green, s-a confruntat cu controlul asupra achiziționării a peste 5.500 de artefacte în 2010 provenite din Irak.

ARTICOLE SIMILARE

De ce oamenii care părăsesc biroul la ora 17:00 au o viață mai bună

Andreea Damian

Fosta soție a lui Arnold, dezvăluiri incendiare, într-o nouă carte

Andreea Damian

Ana Morodan, de urgență la spital. Contesa digitală a suferit un accident

Andreea Damian

Theo Rose, actriță în filmele pentru adulți?

Andreea Damian

Ce motive are Mădălina Ghenea să fie mai fermecătoarea ca niciodată

Tabu Tabu

Destiny’s Child s-a reunit pe scena festivalului Coachella

Andreea Damian

Scrie un comentariu