Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

240 de mii de fete mor anual în India din cauza discriminării de gen

Un studiu realizat recent de Lancet arată că 240 de mii de fete mor anual în India din cauza discriminării de gen iar cifra nici măcar nu cuprinde numărul copiilor avortați pentru că au sex feminin.

Diferențele de gen din India sunt responsabile pentru moartea a aproape un sfert de milion de fetițe cu vârsta sub cinci ani din cauza neglijenței care rezultă din preferința societății pentru copiii de sex masculin. “Discriminarea de gen nu doar că le împiedică pe fetițe să se nască – de cele mai multe ori ele fiind avortate de către mamele lor – dar le și grăbește moartea celor care s-au născut deja”, spune co-autorul studiului, Christophe Guilmoto de la Universitatea Descartes din Paris.

Egalitatea de șanse nu este doar despre dreptul la educație, dreptul la angajare sau reprezentare politică, se referă în aceeași măsură la grija părinților, la vaccinări, la nutriția fetițelor și în mare parte la supraviețuirea lor. O treime dintre adolescentele din India sunt violate și arse de vii sătpămânal.

Guilmoto și echipa sa au folosit datele din 46 de țări ca să calculeze câte fetițe ar fi murit într-o societate care nu ar fi avut un impact asupra mortalității datorat discriminării de gen și câte au murit, de fapt, în realitate. Diferența este de 19 decese la fiecare 1000 de fete născute între 2000 și 2005, ca efect al discriminării de gen.

În India, unde aceste cazuri sunt cele mai frecvente, responsabile pentru aceste morți sunt statele din nord, Uttar, Pradesh, Bihar, Rajasthan și Madhya Pradesh – acolo unde au avut loc două treimi dintre decese. Cele mai multe morți ale copilelor sub 5 ani se regăsesc în regiunile cele mai sărace, rurale, cu educație precară, densitate mare a populației și rată a nașterilor ridicată.

Co-autoarea proiectului, Nandita Saikia a mai spus că intervențiile în reducerea morților intervenite în urma discriminării de gen ar trebui realizate în special în regiunile sărace, cu o dezvoltare socială minima și instituții patriarhale care nu consideră că ar trebui să investească în viețile fetelor.

 

ARTICOLE SIMILARE

O mare casă de modă de lux renunţă la produsele din blănuri și piele exotică

Andreea Damian

Ce surpriză i-a făcut Cătălina Grama Jojo fiicei Zora

Tabu Tabu

Cum influențează și ne schimbă căldura comportamentul

Andreea Damian

Aceste clişee ne dor (1): “Ăsta nu vrea decât”

Celia se retrage din muzică

Andreea Damian

Motivul neașteptat pentru care uitucii sunt mai inteligenți

Andreea Damian

Scrie un comentariu