Tabu
HEALTHSlider

Nutriție | Superputerilor alimentelor

Hrănirea înseamnă mai mult decât a face rost de combustibil! Alimentația corectă ne protejează și de infecții sau inflamații, ajută ADN-ul să se reînnoiască și multe altele. Dieta noastră zilnică poate crea un scut în fața bolilor, a oboselii și a trecerii timpului.

Anumite alimente au o acțiune atât de benefică asupra organismului, încât ar putea fi considerate medicamente, potrivit medicului și cercetătorului american William Li, specialist în biologie moleculară și celulară. Fiecare aliment contribuie la sistemul de apărare al organismului, sporind rezistența și capacitatea acestuia de învinge boala.

Fructele, legumele, cerealele și produsele fermentate stimulează microbiomul

Aflate pe suprafața pielii noastre, în gură, plămâni sau intestine, 39.000 de miliarde de microorganisme coexistă în corpul nostru. Microbiomul intestinal este de un interes special pentru cercetători. Dezechilibrul său, numit disbioză, apare atunci când bacteriile rele le iau locul. „Disbioza este legată de un număr tot mai mare de boli, de la patologii inflamatorii intestinale până la depresie, inclusiv obezitate și boli cardiovasculare”, precizează Corinne Chicheportiche-Ayache, medic nutriționist.

Pentru a reechilibra microbiomul sau pur și simplu pentru a-l menține în formă, corpul are nevoie de fibre. „Aceste prebiotice hrănesc bacteriile”, spune specialistul. Se găsesc în fructe crude, legume, leguminoase sau chiar în cereale integrale. Dar ferește-te de produsele industriale îmbogățite cu fibre, precum pâinea integrală sau anumite cereale pentru micul dejun! „Nu au deloc efectul benefic al fibrelor naturale”, subliniază dietista Véronique Liesse. De asemenea, este indicat să vă sprijiniți microbiomul consumând produse fermentate care conțin deja bacterii, cum ar fi legume fermentate , kefir sau pur și simplu iaurturi.

Ciupercile, fructele roșii și uleiurile sprijină imunitatea

Sistemul nostru imunitar ne protejează în permanență de bacterii, viruși și tulburări interne care pot duce la dezvoltarea cancerului. Dar, în unele cazuri, este slăbit și nu mai reușește să-și joace rolul de barieră. Celulele imune se mobilizează împotriva elementelor inofensive și, uneori, împotriva corpului. Acestea sunt mecanismele alergiei, astmului sau bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă.

Dr. Li a identificat aliați valoroși. În caz de slăbiciune imună, el recomandă în special ciupercile nasture, „excelente pentru seleniul din conținut”, adaugă dr. Chicheportiche-Ayache. Broccoli, afine și mure se remarcă, de asemenea, prin antioxidanți. Cercetătorul american recomandă în cele din urmă nuci, ulei de măsline virgin și castane. Și atunci când sistemul imunitar se dovedește a fi prea activ, este mai bine să evitați alimentele cunoscute pentru reacția lor pro-inflamatorie: zahăr, alcool, sare, mezeluri și carne grasă.

Peștele gras, soia și legumele crucifere repară vasele de sânge

Unul dintre principalele sisteme de apărare ale corpului este formarea sau distrugerea de noi vase de sânge. Angiogeneza, esențială pentru vindecarea rănilor, poate, din păcate, provoca uneori creșterea țesutului canceros sau a bolilor neurodegenerative. Pe măsură ce îmbătrânim, acest mecanism devine mai puțin eficient. Pentru a regla angiogeneza, consumați soia, sub formă de semințe, tofu sau suc. Datorită conținutului său de izoflavonă, soia a demonstrat o capacitate reală de a distruge vasele de sânge vechi. Studiile au arătat, de asemenea, că licopenul din roșii poate împiedica dezvoltarea tumorulor. Dr. Li mai citează legumele crucifere (varză, broccoli, napi) și fructele cu sâmburi (caise, piersici, cireșe). Bogați în acizi grași omega-3 cu rol antiinflamator, peștii grași ar fi, de asemenea, eficienți, precum și merele, ceaiul verde sau ciocolata, cu un conținut ridicat de antioxidanți

Cafeaua, ceaiul și fructele negre favorizează formarea celulelor stem

Aceste celule de bază sunt transformate în orice țesut din corp, pentru a repara corpul zilnic. Cu toate acestea, diferiți factori afectează performanța acestui fenomen: consumul de alcool sau tutun, vremea și poluarea. Putem promova reînnoirea celulelor stem cu antioxidanți, cum ar fi anumiți polifenoli din cafea, ceai negru, fructe negre, prune uscate și vinete. Alte substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi s-ar dovedi, de asemenea, utile în aceste mecanisme, cum ar fi acidul clorogenic sau chiar omega-3 marin din uleiurile de pește.

Fructele și legumele, peștele, cerealele și leguminoasele protejează ADN-ul

Codul genetic este programul de fabricație al organismului. Permite corpului să se regenereze singur. ADN-ul este totuși supus atacurilor interne, de către radicalii liberi, și externe, de raze ultraviolete, o dietă proastă sau țigări. Mecanismele de reparare există, dar uneori sunt copleșite. Ei riscă apoi să permită dezvoltarea bolii sau a cancerului. Vârsta și alimentația proastă pot promova, de asemenea, scurtarea telomerilor, aceste structuri situate în partea de sus a cromozomilor. Cel mai eficient mod de a ne proteja ADN-ul este urmarea dietei mediteraneene.

ARTICOLE SIMILARE

Will Smith, impresionat de cel mai frumos gest din istoria sportului: „M-a făcut să plâng”

Andreea Damian

Laura Cosoi, primele imagini cu burtica de gravidă

Andreea Damian

Cistita și remedii naturiste cu efect rapid

Andreea Damian

Nicole Kidman şi-a făcut curaj şi a vorbit despre o dramă sfâşietoare

Andreea Damian

Cum reușește Anca Țurcașiu să se mențină în formă la 52 de ani. Secretul dietei sale

Andreea Damian

Cristina Cioran şi Alex Dobrescu, scandal monstru pe stradă

Andreea Damian

Scrie un comentariu