Tabu
HEALTHSlider

De ce răcim în mijlocul verii?

Oricât de ciudat ar părea, unii suferă de răceală în sezonul estival. Vremea poate fi frumoasă și temperaturile sunt ridicate, dar uneori este foarte posibil să prinzi o răceală, în mijlocul verii. Fenomenul este neobișnuit, și asta din motive evident diferite de sindromul nasului congestionat.

Răceală obișnuită vs. rinită sezonieră

Primul lucru de știut: organismul poate suferi de două tipuri de răceli în perioada de vară. Pe de o parte, există rinita acută, cunoscută și sub numele de răceală obișnuită, care induce nasul înfundat, durerile de cap, nas curgător și care seamănă cel mai mult cu răceala de iarnă.

Alternarea cald-frig duce la inflamarea mucoasei nazale.

Vara există și o răceală comună. Originea rămâne virală, dar contaminarea este diferită. Iarna, este de la om la om. Vara, răcim mai ales din cauza trecerii bruște de la cald la rece, aer condiționat, ventilator. „ Căldura provoacă dilatarea vaselor, iar frigul o vasoconstricție. Această alternanță provoacă inflamația membranei mucoase și, atunci când aceasta din urmă este inflamatorie, nu mai protejează organele de viruși și bacterii. Și înotul într-o piscină, datorită produselor de dezinfectare, poate duce la inflamarea membranei mucoase.

În a doua categorie de răceli, „rinita sezonieră”, ierburile sunt cele care irită și provoacă inflamația membranei mucoase. „Vedeți multe dintre aceste ierburi pe câmpuri (grâu, secară, porumb) sau pe peluzele din mediul rural vara, deoarece atunci când sunteți expus la mediul rural, rămâneți acolo mult timp. Iarna, suntem în zone închise și, prin urmare, nu suntem expuși”, explică specialiștii.

Remedii

Unii, desigur, sunt norocoși și nu vor răci vara. Există câteva moduri prin care puteți limita riscul. Persoanele cu sensibilitate nazală trebuie într-adevăr să acorde atenție aerului condiționat, prafului, tutunului. De asemenea, se recomandă efectuarea unui lavaj nazal cu soluții saline, chiar și după o sesiune de înot.

Propolisul și cimbrul au o acțiune antiseptică. Puteți infuza o linguriță de cimbru într-o ceașcă de apă clocotită, după care strecurați și beți conținutul. În cele din urmă, aromoterapia poate ajuta, cu inhalări de ulei esențial de niaouli și arbore de ceai.

ARTICOLE SIMILARE

Fast fashion | Închirierea hainelor, mai puțin „verde” decât aruncarea lor

Andreea Damian

Originea misterioasă a monolitului descoperit în deșertul Utah

Ciocîrlan

Românii sunt cei mai săraci angajaţi din UE, muncim mult şi degeaba

Dora Constantinovici

Semnul zodiacal cu care vei avea cea mai bună partidă de sex

Andreea Damian

Povestea bărbatului care a născut și și-a alăptat copilul. A luat o decizie tranșantă

Andreea Damian

Noutăți de ultimă oră despre nașterea lui Kate Middleton. Ce a anunțat Palatul

Andreea Damian

Scrie un comentariu