Tabu
Image default
BEAUTY

Atenție ce ruj alegi! O substanță din compoziția sa, toxică pentru organism

Rujul e cel mai important produs de beauty din poșeta unei femei. Se pare însă că are în compoziția lui substanțe periculoase. Plumbul este o substanţă des întâlnită în rujuri.

O cercetare realizată în Statele Unite ar trebui să ne îngrijoreze și să ne determine să fim mai precaute atunci când cumpărăm acest produs. Prezența într-o concentrație mare a plumbului în compoziția rujului i-a îngrijorat pe experți, care au evaluat 33 de mărci populare de ruj și au descoperit că 61% dintre acestea conțineau acest metal toxic pentru organism.

Un alt studiu efectuat în 2010 de FDA pe 400 de rujuri diferite a scos la iveală că plumbul nu este singura substanță care trebuie să fim atente. În compoziția lor s-au găsit metale toxice cum ar fi crom, aluminiu și mangan, prezente frecvent în produse de frumusețe.

Contaminarea rujului cu plumb poate avea efecte negative asupra sănătății femeilor, dar și asupra copiilor care pun mâna pe trusa de machiaj a mamei. O atenție deosebită trebuie acordată rujurilor care rezistă mult pe buze, pentru că acestea au în compoziție o cantitate mai mare de plumb. Cu cât un ruj rezistă mai mult pe buze, cu atât sunt șanse mai mari să aibă plumb, un metal care afectează sistemul nervos.

Plumbul este un metal greu foarte răspândit în mediul care ne înconjoară. De aceea, el poate ajunge destul de ușor în organism, fie pe cale orală, fie inhalat. Mai poate penetra în organism prin piele sau membrane, iar în timp se poate acumula un nivel periculos care duce la intoxicația cu plumb. Odată ajuns în organism, plumbul poate afecta, din interior, inima, oasele, rinichii, dinții, intestinele, organele genitale și sistemul imunitar.

Intoxicația cu plumb este periculoasă pentru că, de obicei, simptomele apar abia atunci când în organism nivelul de plumb este foarte crescut. În general, la copii, o astfel de situație se recunoaște atunci când copilul își pierde apetitul pentru mâncare și slăbește, are dureri abdominale și o stare permanentă de oboseală, este iritat, constipat, vomită.

La adulți, pot apărea halucinații, presiune arterială crescută, dureri de cap și musculare, anemie, pierderi de memorie, insomie, gust metalic în gură. Intoxicațiile grave pot duce chiar și la avort spontan sau naștere prematură. Netratată, afecțiunea poate provoca crize, comă și chiar deces.

ARTICOLE SIMILARE

Strălucire pentru părul tău

realitatea

FOTO-GHICITOARE: Al cui e acest fund fantastic?

Cum să-ți protejezi pielea în timpul verii

realitatea

Lily Cole și Sophie Ellis-Bextor promovează Rimmel

realitatea

Machiaj pas cu pas – Georgia May Jagger la Festivalul de Film de la Cannes

Și bărbații români au rujul lor și costă 69 de lei

Andreea Damian

Scrie un comentariu