Tabu
HEALTHSlider

Atlas de anatomie realizat de un medic nazist, folosit și în prezent de chirurgi

Când medicul chirurg Susan Mackinnon din Washington a avut nevoie de ajutor pentru a încheia o operația a folosit, așa cum face de multe ori, un atlas de anatomie tipărit la mijlocul secolului al XX-lea.

Datorită ilustrațiilor complexe desenate manual, medicul de la Universitatea Washington din St Louis, a reușit să finalizeze procedura. Atlasul pe care l-a folosit medicul american – „Anatomia topografică a omului – Pernkopf” – este considerat cel mai bun exemplu de desene anatomice din lume, scrie BBC. Este bogat în detalii și mai viu în culori decât oricare atlas medical publicat vreodată. Pielea, mușchii, tendoanele, nervii, organele și oasele sunt dezvăluite în detaliu grafic.

Dar cartea, adesea denumită Atlasul lui Pernkopf, nu mai este tipărită iar în acest moment un exemplar (cu mai multe volum) care se mai poate regăsi pe piață costă și câteva mii de lire sterline. Cu toate acestea, în ciuda prețului său exagerat, puțini îl vor afișa cu mândrie în clinica, biblioteca sau în casa lor. Și asta pentru că ilustrațiile atlasului au fost realizate în urma analizelor cadavrelor a sute de oameni uciși de naziști. Corpurile  disecate  sunt afișate pe mii de pagini. Criticii spun că atlasul are un trecut întunecat.

Dr. Mackinnon spune că se simte incomodă cu originea cărții, dar utilizarea ei este o parte crucială a faptului că este „chirurg etic” și că nu și-ar putea face treaba fără ea.

Rabinul Joseph Polak – un supraviețuitor al Holocaustului și profesor de drept al Sănătății – consideră că acest atlas este o „enigmă morală”, deoarece este derivat din „răul real, dar poate fi folosit în slujba binelui”.

Pernkopf și ilustratorii săi

Cartea care conține șapte volume a fost un proiect al medicului nazist, Eduard Pernkopf, de origine austriacă , derulat pe parcursul a 20 de ani. Pernkopf  s-a bucurat în mediul academic din Austria de sprijinul lui Adolf Hitler. Colegii săi l-au descris ca fiind un naționalist de stânga fanatic și a îmbrăcat uniforma nazistă în 1938. În același an a fost numit decan al școlii de medicină de la Universitatea din Viena, apoi a jefuit toți membrii evrei ai facultății, inclusiv trei laureați Nobel.

În 1939, o nouă lege a celui de-Al Treilea Reich asigura că trupurile tuturor prizonierilor executați să fie trimise imediat la cel mai apropiat departament de anatomie în scopuri de cercetare și predare. În această perioadă, Pernkopf a lucrat 18 ore pentru disecarea cadavrelor, în timp ce o echipă de patru artiști, respectiv Erich Lepier, Ludwig Schrott, Karl Endtresser și Franz Batke, au creat imagini pentru atlasul medical. Dr. Sabine Hildebrandt, de la Școala Medicală Harvard, spune că cel puțin jumătate din cele 800 de imagini din atlas provin de la prizonierii politici – bărbați și lesbiene, gay, țigani, dizidenți politici și evrei.

 Pernkopf
Atlasul lui Pernkopf, în șapte volume

Primul volum al atlasului a fost publicat în 1937, iar semnăturile ilustratorilor Erich Lepier și Karl Endtresser au inclus svastici și însemnele SS. A fost suficient de mare încât a necesitat două cărți, una dedicată anatomiei în general și cealaltă care acoperă mai precis pieptul și membrele pectorale. Patru ani mai târziu, în 1941, a apărut cel de-al doilea volum, care necesită de asemenea două cărți. Acoperea abdomenul, pelvisul și membrele pelvine.

Mii de exemplare au fost vândute în întreaga lume și au fost traduse în cinci limbi.  Abia în anii ’90 studenții și academicienii au început cu adevărat să pună la îndoială proveniența informațiilor din atlas. După ce istoria brutală a fost dezvăluită, cartea a ieșit din publicare în 1994.

Atlasul nu este folosit în mediul academic dar se găsește în biblioteci. Cu toate acestea, un sondaj recent realizat pe neurochirurgi arată că 59% dintre ei știu de Atlasul Pernkopf, iar 13% îl folosesc în prezent.

ARTICOLE SIMILARE

Adelina Pestrițu își licitează rochia de mireasă în scop caritabil

Andreea Damian

Acest suc reduce riscul de cancer de piele. Cum îl obții

Andreea Damian

Bilanț îngrijorător: peste 100.000 de specii sunt amenințate cu dispariția

Andreea Damian

Nepoata Thaliei, actrița Camila Sodi, e suspectă de coronavirus

Tabu Tabu

Obsesia vedetelor pentru transformările fizice subminează stima de sine?

Andreea Damian

Fotografie Cristiana Apostol – Suflet Vechi

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu