Tabu
Image default
CULTURE Slider

Berlinale 2021 | Filmul românesc, rege la Berlin

Radu Jude, regizorul filmului „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, şi producătoarea Ada Solomon, au primit duminică seară, la Berlin, trofeul Ursul de Aur în cadrul Summer Special.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi-a anunţat câştigătorii la începutul lunii martie dar din cauza pandemiei a amânat decernarea premiilor. Premiile celei de-a 71-a ediții a Berlinalei au fost înmânate în zona istorică a capitalei germane, pentru prima dată în aer liber.

„Ursul de Aur revine unui film care are acea calitate rară şi esenţială a unei lucrări de artă trainice. Captează pe ecran esenţa, mintea şi trupul, valorile şi carnea vie a momentului nostru prezent. Chiar în acest moment al existenţei umane. Face asta stârnind spiritul timpului, pălmuindu-l şi provocându-l la un duel. Şi, în timp ce face asta, provoacă şi acest prezent în cinema, agitând, cu aceeaşi mişcare de cameră, convenţiile noastre sociale şi cinematografice. Este un film pe cât de elaborat, pe atât de nebunesc, inteligent şi copilăros, geometric şi dinamic, imprecis în cel mai bun mod. Atacă spectatorul, evocă dezacordul, dar nu lasă pe nimeni la o distanţă de siguranţă”, a fost motivaţia juriului.

Ursul de Argintmarele premiu al juriului a fost acordat producţiei „Guzen to sozo/ Wheel of Fortune and Fantasy” (Japonia), de Ryusuke Hamaguchi.

Ursul de Argint premiul juriului a fost câştigat de documentarul „Herr Bachmann und seine Klasse/ Mr Bachmann and His Class” (Germania), de Maria Speth.

Pentru regie a fost premiat cu Ursul de Argint cineastul Dénes Nagy, pentru filmul de debut „Természetes fény/ Natural Light” (Ungaria, Letonia, Franţa, Germania).

Cea mai bună interpretare într-un rol principal a fost cea a lui Maren Eggert în „Ich bin dein Mensch/ I’m Your Man” (Germania), regizat de Maria Schrader.

Pentru rol secundar a fost premiată Lilla Kizlinger, pentru rolul din „Rengeteg – mindenhol látlak/ Forest – I See You Everywhere” (Ungaria), regizat de Bence Fliegauf.

Hong Sangsoo a primit Ursul de Argint pentru scenariul „Inteurodeoksyeon/ Introduction” (Coreea de Sud), film pe care l-a şi regizat.

Pentru extraordinara contribuţie artistică a fost premiat cu Ursul de Argint editorul Yibrán Asuad pentru montajul „Una película de policías” (Mexic), documentar regizat de Alonso Ruizpalacios.

Trofeele Berlinale Documentary Award şi cel pentru lungmetraj de debut au fost acordate duminică. „The Scary of Sixty-First”, de Dasha Nekrasova, a câştigat premiul pentru „cel mai bun lungmetraj de debut” la Berlin International Film Festival 2021. Filmul urmăreşte două femei care se mută într-un apartament din New York care i-a aparţinut infractorului sexual Jeffrey Epstein.

Alice Diop, regizoarea filmului „Nous”/ „We” a câştigat trofeul pentru „cel mai bun documentar”.

Juriul Berlinalei a oferit o menţiune specială filmului „District Terminal”, germano-iranian, regizat de Bardia Yadegari şi Ehsan Mirhosseini.

„The First 54 Years – An Abbreviated Manual for Military Occupation”, regizat de Avi Mograbi, o privire critică despre ocuparea israeliană a Palestinei, relatată prin intermediul mărturiei unui soldat israelian, a primit o menţiune specială din partea juriului pentru documentar.

ARTICOLE SIMILARE

Avicii, artistul care a ridicat un stadion în picioare la Untold 2015

Andreea Damian

Cel mai apreciat grup K-Pop BTS lansează balonul cu aer cald din pungi de plastic reciclate

Andreea Damian

Covid-19: ce vitamine să iei ca să te pui pe picioare?

Andreea Damian

S-au convins că femeia în rol principal e cheia succesului în box-office-ul mondial

Andreea Damian

Social media nu îi face nefericiți pe tineri. Studiul care demontează tot ce se știa până acum

Andreea Damian

Celine Dion, la 50 de ani. O viață încununată de succes

Andreea Damian

Scrie un comentariu