Tabu
HEALTH

Cei 45 de nutrienți esențiali de care avem nevoie zilnic

Organismul nostru are nevoie de 45 de nutrienți esențiali pentru a funcționa la parametrii normali. Organizația Mondială a Sănătății – OMS – avertizează că o dietă săracă în vitamine și minerale poate conduce la boli cronice, precum cancer, boli de inimă, diabet, osteoporoză și depresie. Potrivit datelor oficiale, numărul persoanelor care suferă de boli cronice ar putea ajunge la 57% din populația mondială până în 2020.

Este un număr care ar trebui să ne îngrijoreze și să ne facă să ne dăm seama de importanța unei diete echilibrate. Nutriționiștii susțin că organismul are nevoie de „combustibil” ca să funcționeze corect, iar dieta vegană nu este o soluție potrivită. Deficiențele de vitamine sau minerale se pot transforma în probleme grave cu timpul.

Care sunt cei 45 de nutrienți esențiali?

  • VITAMINE: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, Biotină, Acid Folic
  • MINERALE: Calciu, Clorură, Sodiu, Molibden, Potasiu, Fier, Magneziu, Mangan, Zinc, Seleniu, Iod, Vanadiu, Cobalt, Siliciu, Sulf, Fosfor, Crom, Fluor, Bor, Cupru
  • Aminoacizi esențiali (proteine): Leucină, izoleucină, lizină, metionină, fenilalanină, triptofan, valină, histidină, theonină
  • ACIZI GRAȘI esențiali: acid linoleic, acid alfa-linoleic
  • Carbohidrați (glucoză)

Lipsa de vitamine și minerale este surprinzător de frecventă și poate provoca o mulțime de probleme de sănătate. La nivel mondial, aproximativ 40% dintre oameni au deficiențe de fier, 15% de iod și 40% dintre copii cresc fără suficientă vitamina A. Există însă trei deficiențe nutriționale comune care îți pot pune în pericol sănătatea.

Vitamina D. Bărbații fără suficientă vitamina D au un nivel scăzut de testosteron și femeile dezvoltă adesea osteoporoză. Copii pot dezvolta rahitism. Se recomandă consumul regulat de pește gras, cum ar fi sardine, somon și păstrăv și suplimente de vitamina D pentru a rezolva problema.

Vitamina B12. Vitamina B12 este esențială pentru formarea corespunzătoare a celulelor roșii din sânge, funcției neurologice și sintezei ADN-ului. Deficitul de vitamina B12 are simptome grave, inclusiv anemie și leziuni ale nervilor. Veți găsi vitamina B12 în produsele de origine animală cum ar fi pește, produse lactate, carne de pasăre și ouă, precum și în cereale integrale.

Magneziu. Deficiența de magneziu a fost asociată cu diabetul de tip 2, osteoporoza, astmul și cancerul de colon. Magneziul joacă un rol important și în controlul muscular și eliminarea de toxine dăunătoare. Simptomele lipsei de magneziu includ pierderea poftei de mâncare, greață, oboseală și slăbiciune. Mănâncă mai mult spanac, nuci și ciocolată neagră pentru a crește aportul de magneziu.

Iată cum te anunţă organismul că îţi lipsesc vitamine!

Răni frecvente la gură: sunt provocate de lipsa fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12

Buze uscate şi crăpate: carenţe de vitaminele B2 şi B6

Piele înroşită şi iritată pe braţe: lipsa unui complex de vitamina B şi vitamina E

Piele uscată: lipsa zincului şi a acizilor graşi

Sindrom premenstrual: lipsa zincului, a magneziului şi a vitaminei B6

Creşterea înceată a părului: lipsa fierului şi a zincului

Ochii inroşiţi, obosiţi: lipsa vitaminelor A şi B2

Exfolierea unghiilor: lipsa fierului, a zincului sau a acizilor graşi

Ten palid: lipsa fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12

Furnicături în picioare pe timpul nopţii: lipsa fierului şi a acidului folic

Acnee: carenţe de zinc, vitamina A şi acizi graşi.

ARTICOLE SIMILARE

Cel mai utilizat îndulcitor din lume, legat de cancer

Andreea Damian

Fructul ideal pentru arderea grăsimilor de pe abdomen

Andreea Damian

Covid-19. Cât timp rămân în organismul bebelușului anticorpii din laptele matern

Andreea Damian

A fost descoperită legătura dinstre insomnie și riscul cardiovascular

Andreea Damian

Femeile matinale rămân însărcinate mai ușor, spun cercetătorii

Andreea Damian

Secretele unei vieţi lungi, dezvăluite de „expertul în longevitate”

Andreea Damian

Scrie un comentariu