Tabu
HEALTHSlider

Compoziția unică a laptelui matern poate ajuta bebelușii să își regleze ritmul circadian

Laptele matern este mai mult decât o masă. Este, de asemenea, un ceas, care oferă informații despre timp. Compoziția laptelui de la sân se schimbă pe parcursul zilei, oferind energie dimineața și calmând bebelușul seara.

Cercetătorii consideră că această „crononutriție” poate ajuta la programarea ceasului circadian a bebelușilor, ceasul intern care permite bebelușilor să distingă ziua de noapte. Nivelurile de somn, de mâncare și de energie urmează ritmul circadian, ceea ce înseamnă că au loc după o rutină. Bebelușii încep să își dezvolte simțul de a distinge ziua de noapte în primele săptămâni chiar luni de viață.

Dar lucrurile variază de la copil la copil. Unii prezintă fluctuații circadiene previzibile ale hormonilor legați de vigilență, somn și pofta de mâncare și pot dormi mult timp la scurt timp după naștere. Pentru alții însă lucrurile se pot petrece cu susul în jos luni întregi, adică să considere ziua noapte și noaptea zi. Oamenii de știință consideră că acești din urmă bebeluși prezintă riscuri de apariție a colicilor și a problemelor de dezvoltare.

Se crede că laptele matern poate ajuta la reglarea ritmului circadian la sugari, explicând asftel motivul pentru care mamele  care alăptează se bucură de nopți mai lungi de somn, în timp ce mamele care își hrănesc bebelușii cu lapte praf se chinuie să le calmeze colicii sau să-i adoarmă.

Compoziția laptelui matern se modifică de-a lungul zilei. De exemplu, nivelurile de cortizol sunt de trei ori mai mari în laptele de dimineață decât în ​​laptele de seară. Melatonina, care pregătește coprul pentru somn și influențează digestia, abia poate fi detectată în laptele de zi, dar crește seara și atinge un nivel ridicat în timpul nopții.

Laptele de noapte conține, de asemenea, substanțe care ajută la promovarea somnului sănătos. În schimb, laptele de zi are mai mulți aminoacizi care promovează activitatea. Fierul din laptele matern atinge cote maxime la prânz, iar vitamina E seara. Minerale precum magneziu, zinc, potasiu și sodiu ating niveluri ridicate dimineața. anticorpii cheie și celulele albe din sânge s-au regăsit în cantități mai mari în laptele de zi.

Un alt studiu a descoperit niveluri mai mari ale unei componente importante pentru sistemul imunitar în laptele de zi, comparativ cu laptele de noapte.

Deși este clar că laptele se schimbă de-a lungul zilei, oamenii de știință știu puțin despre ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea sugarului. Hormonii și componentele imune din laptele matern sunt transmise sugarilor și sugarii încep să se dezvolte și să-și perfecționeze propriile ritmuri circadiene în primele luni de viață.

 

ARTICOLE SIMILARE

Câți bani te costă să faci Revelionul în localul deținut de Delia Matache

Andreea Damian

Charlize Theron a explicat de ce a adoptat doi copii afro-americani

Andreea Damian

Ioana Ginghină se mărită. Actrița va avea o nuntă atipică

Andreea Damian

Ce schimbare! Selena ex Candy, ședința foto sexy

Tabu Tabu

Un iglu de lux – probabil cel mai sustenabil mod de a locui la polul Nord

Andreea Damian

Valentin Sanfira și Codruța Flip s-au căsătorit în weekend

Tabu Tabu

Scrie un comentariu