Tabu
Image default
HEALTH Slider

Covid-19. Problemele cardiovasculare care afectează pacienții la un an după vindecare

Un studiu recent sugerează că persoanele care au trecut prin Covid-19 pot avea cheaguri anormale în sânge. Prezența unor niveluri ridicate de diverse molecule inflamatorii ar putea explica persistența simptomelor sau a ceea ce specialiștii numesc Covid lung.

Această formă a bolii provoacă simptome persistente (oboseală, dureri articulare, dureri toracice, dificultăți de respirație, deteriorarea stării cognitive etc.) săptămâni sau chiar luni după infecție. Potrivit unui studiu publicat în mai 2021, mai mult de jumătate dintre pacienții spitalizați prezintă încă simptome la șase luni după infecție.

Cercetătorii de la Universitatea Stellenbosch (Africa de Sud) au descoperit prezența cheagurilor anormale în sângele pacienților afectați de această formă de Covid. Echipa a prelevat probe de sânge de la pacienți ale căror simptome au persistat până la șase luni (sau mai mult) după o infecție acută. Și au descoperit prezența unor depozite anormal de mari.

„Am descoperit niveluri ridicate de diverse molecule inflamatorii prinse în micro-cheaguri prezente în sângele persoanelor cu Covid lung. Unele dintre moleculele prinse conțin proteine ​​de coagulare precum fibrinogenul, precum și alfa (2) -antiplasmină”, explică unul dintre autorii studiului.

Potrivit cercetătorilor, aceste cheaguri de sânge ar putea bloca microcapilarele și inhiba schimbul de oxigen. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această ipoteză și a testa contribuția terapiei anticoagulante.

ARTICOLE SIMILARE

Adina Postelnicu vrea să își tuneze mama

Tabu Tabu

Unde se vede că munca este plătită jalnic – Burberry arde produsele rămase în plus

realitatea

S.U.A.: Statuia gigantică și „obraznică” a lui Marilyn Monroe e subiectul unei controverse

Ciocîrlan

Cafeaua verde – adevar sau mit?

realitatea

Taping bucal | Metoda controversată care pretinde că vindecă sforăitul și apneea de somn

Andreea Damian

Calea Lactee a înghițit o altă galaxie în urmă cu 10 miliarde de ani

Andreea Damian

Scrie un comentariu