Tabu
CULTURESlider

Începe Festivalul Internațional „Matei Vișniec”!

Muzeul Național al Literaturii Române organizează prima ediție a Festivalului Internațional „Matei Vișniec” în perioada 21 – 27 martie 2021, marcând, prin prima și ultima zi de festival, două date importante în calendarul cultural: Ziua Internațională a Poeziei și Ziua Mondială a Teatrului.

Între 21 și 27 martie, în fiecare zi,  începând  cu ora 11:00, atât pe pagina de Facebook, cât și pe site-ul MNLR și pe platforma www.culturaindirect.ro se vor desfășura Diminețile festivalului, o serie de lecturi din creațiile proprii ale poeților invitați, care locuiesc în țară sau în străinătate: Anca Mizumschi (Arizona, S.U.A.), Irina Nechit (Republica Moldova), Florin Iaru, Carmen Veronica Steiciuc, Vlad Berariu, Teodor Dună, Andrei Codrescu (Brooklyn, S.U.A.).

Serile festivalului sunt dedicate dramaturgiei și cinematografiei. Piese de teatru, montate de regizori din România, Franța, Italia, Spania, Brazilia și Uruguay, performance-urile Decomposed Theatre, concepute de opt regizori din cadrul Trupei de Teatru Trap Door, coordonate de regizoarea americană Beata Pilch, lecturi de tip „maquette” ale actorilor trupei de teatru L’Échoscène din Franța, spectacolul de marionete semnat de Eric Deniaud, precum și adaptarea cinematografică „Dinții”, în regia lui Rareș H. Stoica, vor fi postate în regim live pe pagina de Facebook a MNLR, alături de conferințele susținute de George Banu, teatrolog, eseist și profesor emerit la Sorbonne Nouvelle – Paris.

Din 21 martie, Teatrul Național Radiofonic – partener al proiectului – va lansa, pe site-ul www.eteatru.roColecția Matei Vișniec, o bogată arhivă de spectacole radiofonice realizate după piesele sale de teatru. 

Matei Vișniec se află în topul dramaturgilor cu cele mai multe piese de teatru radiofonic jucate, alături de nume precum Shakespeare, Cehov și Caragiale.

La sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, vizitatorii muzeului vor putea viziona, pe ecranele din cadrul expoziției de bază, prezentarea poemelor grafice semnate de Matei Vișniec, precum și seria de filme documentare prin intermediul cărora scriitorul ne propune o călătorie prin Parisul traseelor sale profesionale și afective, la Festivalul de Teatru de la Avignon, dar și în alte zone învăluite de lumina Provenței: „Parisul lui Matei”, „Vișniec, rege la Avignon” și „Provența, Paradisul posibil”, producții TVR Iași, realizate de echipa formată din Andreea Știliuc (realizator),  Relu Tabără (director de imagine) și Dragoș Brehnescu (montaj).

Festivalul „Matei Vișniec” este realizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române. Puteți urmări trailerul festivalului pe Vimeo, iar pentru mai multe detalii despre program, accesați site-ul Uniter.

ARTICOLE SIMILARE

Iulia Vântur, anunțul momentului despre copil: „Primesc cu bucurie”

Andreea Damian

Cum arată acum și cu ce se ocupă în prezent Cătălin Josan, câștigătorul Megastar 2006

Andreea Damian

Cine e Jill Biden, noua Primă Doamnă a SUA

Tabu Tabu

Celebritati nascute pe 26 mai!

realitatea

AREAL | În căutarea corpului pierdut

Andreea Damian

Primul cartier din lume printat 3D a fost construit în Mexic pentru familiile care trăiesc cu doar 3$ pe zi

Andreea Damian

Scrie un comentariu