Tabu
Image default
CULTURESlider

Jumătate din plajele lumii dispar! Avertismentul specialiștilor

Jumătate din plajele lumii ar putea dispărea până la sfârșitul secolului, avertizează specialiștii. De vină ar fi creșterea necontrolată a temperaturilor.

Schimbările climatice reprezintă o amenințare existențială pentru plajele cu nisip, iar jumătate din ele ar putea dispărea până la sfârșitul secolului, a descoperit un nou studiu. Până în 2050, câteva zone de coastă nu vor mai arăta așa cum le știm în prezent, până la 15% din ele confruntându-se cu eroziune severă.

Numărul de plaje pierdute va varia în funcție de locație. Experții susțin că multe zone dens populate – inclusiv cele de-a lungul Coastei de Est a SUA, Asia de Sud și Europa Centrală – ar putea rămâne fără aproape 100 de metri de țărm până în 2100. Cel mai rău va fi lovită Australia, unde se preconizează că vor dispărea 15.000 de kilometri de plajă în următorii 80 de ani. Urmează Canada, Chile și SUA. În top 10 țări care vor fi cel mai grav afectate se află și Mexic, China, Rusia, Argentina, India și Brazilia.

„Am luat în considerare pragul de 100 de metri, deoarece dacă eroziunea depășește 100 de metri, atunci aceasta înseamnă că cel mai probabil, plaja va dispărea pentru că majoritatea plajelor lumii sunt chiar mai înguste decât 100 de metri”, a declarat pentru CNN Michalis Vousdoukas, oceanograf și ofițer științific la Comisia Europeană dar și autorul principal al studiului. „Într-un fel, considerăm că aceasta este o evaluare conservatoare”.

Plajele sunt foarte importante. Ele acoperă mai mult de o treime din coastele lumii și servesc ca un tampon pentru a proteja zonele de coastă împotriva suprasolicitării furtunilor. Plajele sunt, de asemenea, importante motoare economice, care sprijină recreerea, turismul și alte activități. Și în unele regiuni, plaja este mai mult decât o simplă destinație de vacanță. În locuri precum Brazilia și Australia, viața din apropierea coastei se învârte în jurul plajei o mare parte a anului.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Cum se simte CRBL după teribilul accident de motocicletă pe care l-a provocat după o depășire neregulamentară

Andreea Damian

Meghan Markle i-a ascuns prințului Harry, până în ziua nunții, un amănunt foarte important

Andreea Damian

Kate Middleton i-a suflat titlul lui Meghan Markle

Andreea Damian

Smiley, dezvăluire neașteptată: „Am scris acest cântec cu gândul la Iubita Mea” (VIDEO)

Andreea Damian

Phoebe Dynevor din „Bridgerton” s-a despărțit de Pete Davidson

Andreea Damian

Scrie un comentariu