Tabu
Image default
CULTURESlider

«Noul Efes» din Turcia ⎢ Un amfiteatru antic, descoperit la Izmir

În urma unor săpături arheologice efectuate în provincia egeeană a Izmirului, a fost descoperit un amfiteatru asemănător celui din Efes. Edilul orașului Izmir speră ca, în 2023, odată cu celebrarea a 100 de ani de la fondarea Republicii Turcia, să poată organiza un eveniment cultural de amploare în acest teatru antic. 

Tunç Soyer, primarul orașului Izmir, a confirmat recent pentru Hurriyet Daily News descoperirea unui amfiteatru de aproximativ 21 000 de locuri, situat la doar 90km depărtare de Efes, unde se află cel mai mare teatru antic din lume, cu o capacitate de 24 000 de locuri. 

Amfiteatrul din Efes

„Noul Efes”

Săpăturile arheologice de la Izmir sunt abia la început, însă edilul a declarat că își dorește ca „Noul Efes” să fie înscris pe harta culturală a țării sale și să devină unul dintre spațiile unde se va sărbători centenarul Republicii Turcia. 

Pe 29 octombrie 2023, se împlinesc 100 de ani de când Tratatul de la Lausanne a recunocut suveranitatea noii Republici Turce, iar Kemal a primit supranumele de Atatürk (însemnând „părintele Turciei”) și a devenit primul președinte al țării. 

„Teatrul de la Izmir, care era centrul socio-cultural al orașului antic al Smirnei între secolele II și IV î.Hr., a devenit unul dintre cele mai mari teatre ale Mediteranei. (…) Faptul că a fost construit în așa fel încât să se vadă întreg golful este splendid.”, a explicat Soyer pentru Hurriyet Daily News. 

Renașterea amfiteatrului se înscrie într-un vast proiect de restaurare și transformare urbană a axei care leagă piața Kemeralti, Agora și castelul Kadifekale. Pentru primarul din Izmir „este foarte important ca teatrul antic să fie pus în lumină pe această rută.” Împreună cu Agora, noul loc va trebui să contribuie la „dezvoltarea identității acestui oraș”, conform declarațiilor edilului. „Atunci când procesul va fi terminat, Izmirul va dispune de încă un spațiu pentru spectacole”, a adăugat el.

Demarat cu câțiva ani în urmă, proiectul ambițios Kemeralti-Agora-Kadifekale își propune să refacă imaginea Izmirului din 1895, atrăgând turiștii în această zonă istorică. În 2014, primarul Izmirului din perioada 2004  – 2019, Kocaoğlu, a declarat că vrea să exploateze zona, transformându-o într-un centru plin de viață. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

HBO lansează o mini-serie despre catastrofa de la Cernobîl

Andreea Damian

Crop top | Sfaturi pentru un look la modă, fără să pari vulgară

Andreea Damian

Oana Tache, prima mămică celebră a lunii august

Tabu Tabu

Cele mai ridicole 7 mituri despre sex. Al doilea te va face să râzi cu lacrimi

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Fiica lui Steven Spielberg, starletă în filme pentru adulți, a fost arestată

Andreea Damian

Scrie un comentariu