Tabu
LIFESTYLESlider

O treime din mamele care alăptează, nevoite să exprime laptele în toaletă, după revenirea la serviciu

Studiile arată că o treime din mamele care alăptează se văd nevoite să colecteze lapte cu ajutorul pompelor de sân în toalete, după revenirea la serviciu. Drept consecință, multe renunță la alăptat mult mai devreme.

Un sondaj efectuat pe 2.000 de femei, care au avut cel puțin un copil în ultimii cinci ani, a arătat că mai mult de jumătate din mame au fost nevoite să exprime lapte într-un loc necorespunzător, cum ar fi sala angajaților, mașina sau toaleta. Majoritatea și-a arătat nemulțumirea privind lipsa sprijinului angajatorului după revenirea la serviciu, potriviti Independent. Aproape 30% dintre mamele intervievate au spus că au întâmpinat probleme pentru că au stocat lapte prin locuri improprii: infecții, anxietate, stigmatizări.

În România, mamele care alăptează au dreptul legal de a solicita şi beneficia de pauze de alăptare în timpul programului de lucru. Angajatorul are obligaţia de a reduce timpul normal de lucru cu două ore pe zi, potrivit dispoziţiilor cuprinse în O. G. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă. De asemenea, acestora le revine obligaţia de a le acorda salariatelor care alăptează câte două pauze a câte o oră fiecare, pentru hrănirea copilului în vârstă de cel mult 1 an.

Trebuie remarcat un aspect din modul de redactare al O.G. 96/2003: angajatorului îi revine obligaţia de a diminua programul de lucru cu două ore indiferent dacă acesta îi pune la dispoziţia mamei o cameră specială pentru alăptare sau dacă salariata alege să alăpteze într-un alt mediu. Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

De asemenea, pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă a salariatelor gravide şi/sau mame, lăuze sau care alăptează, regulamentele interne ale unităţilor trebuie să conţină măsuri privind igiena, protecţia sănătăţii şi securitatea în muncă a acestora, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă şi ale celorlalte acte normative în vigoare.

Dar câte firme sau companii au această cameră specială pentru alăptare? Femeia se vede nevoită să strângă lapte pentru copilul ei într-o sală de conferință, într-un birou gol sau în toaletă, un mediu deloc propice pentru o astfel de activitate. Colectarea laptelui matern cu ajutorul pompelor de sân și stocarea lui ar trebui să se facă în condiții adecvate, pentru a putea fi oferit bebelusului, în medii sterile și la temperaturi corespunzătoare.

Din păcate, pentru că nu există locuri unde să fie depozitat corespunzător laptele exprimat, multe mame îl aruncă. În aceste condiții, angajatele aleg să își înțarce bebelușii înainte sau imediat după întoarcerea la muncă.

ARTICOLE SIMILARE

Sentință amuzantă pentru braconierul nemilos: instanța îl obligă să se uite la Bambi după gratii

Andreea Damian

Răzvan Simion dă detalii despre nunta cu Daliana Răducan

Andreea Damian

Cine era excentrica Iris Apfel? Icoana modei a murit la vârsta de 102 ani

Andreea Damian

Jocul pe calculator care încurajează violul a stârnit furie în rândul femeilor

Andreea Damian

Jim Jarmusch, un film nou: e cu zombie și în el joacă doar actori unul și unul

realitatea

Gal Gadot, în rolul unei eroine poloneze care a salvat mii de copii evrei în timpul Holocaustului

Andreea Damian

Scrie un comentariu