Tabu
HEALTHSlider

Turiştii au fost expuşi timp de două decenii la radiaţii fără să știe, în cel mai popular parc din lume

Turiștii care au vizitat Marele Canion au fost expuși la radiații peste limita normală, fără ca aceștia să știe, timp de 20 de ani. Dar nu numai turiștii, ci și angajații, deoarece clădirea Muzeului Național din Parcul Național a „găzduit” în tot acest timp trei găleți cu uraniu radioactiv.

Deși oficialii federali au aflat încă de anul trecut că recipientele erau pline cu material radioactiv, nimeni nu a avertizat angajații sau turiștii că au fost expuși, fără voia lor, la radiații. Administrația parcului dă asigurări că, în clipa de faţă, nivelul radioactivităţii este în parametri normali.

Gălețile cu uraniu au fost descoperite fiul unui angajat al parcului, în martie 2018, în clădirea muzeului lângă o expoziţie de animale împăiate specifice faunei din zona marelui Canion. Recipientele se aflau într-unul dintre subsolurile clădirilor din parc de zeci de ani și au fost mutate în muzeu în 2000, când s-a deschis oficial. Una dintre găleți era atât de plină, încât capacul abia i se închidea, susține un alt angajat, Elston Stephenson.

Stephenson a declarat că recipientele au fost păstrate timp de 18 ani lângă un exponat unde grupuri de copii veniți în excursie se opreau adesea pentru prezentare, timp de 30 de minute sau mai mult. Printr-un calcul simplu, notează USA Today, acești copii au fost expuși la doze de radiații de 4000 de ori mai mari față de limitele maxime admise în numai trei secunde, iar adulții în mai puțin de jumătate de minut. Situaţia ar putea fi şi mai gravă în cazul angajaţilor muzeului din Marele Canion, care au stat zilnic în apropierea materialului radioactiv.

Gradul de severitate al efectelor radiaţiei depinde de:

  • durata expuneri
  • iintensitatea radiaţiilor
  • tipul radiaţiilor

Expunerea la o doză foarte mare de radiaţii poate conduce în scurt timp la arsuri ale pielii, stări de vomă şi hemoragii interne; organismul nu poate genera celule noi într-un timp foarte scurt. Expunerea îndelungată la doze mai mici de radiaţii poate cauza apariţia cu întârziere a cancerului şi posibil a unor boli ereditare, lucru constatat în special la supravieţuitorii bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki.

Managerul parcului susține însă că pericolul a fost înlăturat și a „redeschis” muzeul publicului. Singura lui preocupare o reprezintă „siguranța tutoror celor care au fost expuși radiațiilor”. O echipă de muncitori cu mănuşi de grădinărit au luat din muzeu găleţile, cu măsuri minime de protecţie. După ce uraniul a fost depozitat în siguranţă, găleţile au fost aduse înapoi.

ARTICOLE SIMILARE

Turist şocat de preţurile de la hotelul Simonei Halep din Mamaia

Andreea Damian

Trezirile dese în timpul nopții ar putea provoca un infarct

Andreea Damian

Catrinel Menghia a dezvăluit sexul bebelușului

Andreea Damian

Nicole Cherry a născut. Primele imagini cu fetița și primele declarații ale cântăreței

Andreea Damian

Covid-19 apare în visele noastre și ne afectează somnul

Andreea Damian

Cea mai bună actriţă, Frances McDormand, discurs emoţionant la Oscar

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu