Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Parentajul „mașină de tuns iarba” distruge generațiile viitoare

Lawnmower parenting sau parentajul mașină de tuns iarba (în traducere liberă) e un concept destul de nou. Experții cred că e noul parentaj elicopter. Numiți în literatura de specialitate și snowplow parents (părinți plug de zăpadă) și bulldozer parents (părinți buldozer), părinții mașină de tuns iarba este denumirea părinților care fac orice pentru a elimina obstacolele din viața copiilor lor.

Acest stil de parenting nu este unul nou, dar a început să se vorbească tot mai mult despre el după scandalul de corupție la universități de elită din SUA. 33 dintre cele mai înstărite familii din Statele Unite sunt acuzate că au plătit locuri pentru copiii lor, în cele mai renumite universităţi. Printre acuzați se află şi două vedete de la Hollywood, Felicity Huffman şi Lori Loughlin. Indiferent de numele pe care-l poartă acest tip de părinte, experții spun că afectează viața copiilor pe termen lung, mai ales când ei ajung la maturitate.

Părinții „lawnmower” sunt supra-implicați în viața copiilor lor, până la un punct în care nu le dau nicio șansă să-i lase să se descurce pe cont propriu. Parentajul lawnmower se referă la acea practică prin care adultul dirijează viața copilului. „Acești părinți nu vor ca cei mici să se lovească vreodată de obstacole, să călătorească sau să cadă, sau să se abată din drumul ales de adult, și fac tot ce le stă în putință pentru a se asigura că aceștia (copiii) au parte de un parcurs ușor”, crede Carla Naumburg, asistent social și autoare. Aceasta înseamnă să-i facă programul, să ia decizii în locul lui sau de a decide tot ce este legat de copil – cu ce se îmbracă, ce mănâncă, etc.

Parentajul lawnmower este ca parentajul helicopter, dar mai rău

 

Părintele elicopter este denumirea pentru părintele care se concentrează abuziv asupra creșterii și îngrijirii copilului, fiind exagerat de protector. Expresia a intrat în vocabularul de specialitate abia în 2011, dar a fost utilizată prima oară de psihologul american de origine israeliană Haim Ginott, în cartea „Părinți și adolescenți”, lansată în 1969. Este vorba de părintele care pune copilul în centrul universului și preocupărilor și își asumă creditele pentru succesele și eșecurile lui.

Parentajul elicopter este de asemenea un stil de parenting excesiv. Dar „părinții lawnmower sunt diferiți de cei helicopter deoarece ei sunt mai degrabă concentrați în a anticipa o problemă pe care ar putea-o avea copilul lor, decât să intervină în momentul în care există o problemă”, spune psihologul Elizabeth Cohen. „Cred că acest lucru este mai rău, pentru că îi transmite copilului ideea că nu se poate descurca în situații dificile. Mai degrabă o anticipare a eșecului decât a succesului”.

Cei care vor suferi vor fi, până la urmă, tot copiii

Părinții lawnmower încearcă să înlăture toate obstacolele astfel încât viața copiilor să fie mai ușoară. Dar această abordare doar face lucrurile mai dificile pentru copii pe termen lung, deoarece aceștia se transformă în adulți care nu sunt capabili să-și rezolve problemele. Dezavantajele acestui tip de parentaj sunt semnificative, deși cei care îl practică nu-și dau seama.

Copiii care rareori sau niciodată nu trebuie să facă față unei provocări (să zicem admiterea la facultate), să experimenteze eșecul (a picat un examen) sau să călătorească singur va deveni mai neîncrezător în propriile forțe, mai reținut, mai îngrijorat. Singura modalitate prin care putem evita toate acestea este să-i permitem copilului să-și aleagă calea și instrumentele necesare pentru a parcurge propriul drum.

De fapt, părinții lawnmower îi privează pe copii de abilitățile de rezolvare a problemelor de care au nevoie pentru a reuși în viață. Când acești copii ajung adulți, ei nu vor ști cum să abordeze o problemă și de cele mai multe ori nici nu vor încerca să caute soluții. Desigur, nimeni nu spune să nu ne implicăm în viața copiilor noștri, dar trebuie să știm când să ne oprim.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Uite ce bea Mihaela Radulescu pentru a se detoxifia!

Cinci iranience s-au deghizat în bărbați de dragul fotbalului

realitatea

LAVINIA despre relatia cu POPONET si despartirea de BANICA

Vă mai amintiți de Selena – ex Candy? Ce face acum în Anglia

Tabu Tabu

Șapte lumi, o planetă: serialul „superb” despre natură primește recenzii de cinci stele

realitatea

Experiment inedit: ce ți se poate întâmpla dacă privești timp de 10 minute în ochi pe cineva

Andreea Damian

3 comentarii

Scrie un comentariu