Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Pierderea mirosului îi ajută pe pacienții cu Covid-19 să devină creativi în bucătărie

Pierderea mirosului sau anosmia este un simptom timpuriu al infecției COVID-19 și poate avea un impact grav asupra capacității oamenilor de a gusta alimentele.

Chiar și fără a avea alte simptome, inclusiv congestie, pacienții cu Covid-19 raportează că nu pot mirosi sau gusta. Și, în timp ce majoritatea oamenilor își recapătă simțul mirosului sau gustului în câteva zile până la câteva săptămâni, medicii spun că sunt încă mulți care nu și-au recăpătat simțul mirosului după luni de zile. Oamenii mai trebuie să mănânce, desigur, și, prin urmare, își modifică mesele.

Noi combinații de arome pe masă

Althea Mullarkey, o newyorkeză de 53 de ani, a fost infectată cu coronavirus la jumătatea lunii decembrie. Și-a dat seama că a luat virusului după ce nu a mai simțit mirosul puternic al șamponului ei.

La scurt timp, și-a modificat gustul. Nu-i mai plăceau ouăle și nici brânza cu mucegai, preferatele ei. Recent, a spus ea, a mâncat la micul dejun varză dulce cu carne de porc, asezonată cu condimente. Cina ei consta din humus cu multă lămâie, măsline kalamata fără sâmburi și o bucată de naan prăjită.

„Pot să simt sarea, piperul și gustul acru de lămâie și îmi plac texturile crocante”, a spus Mullarkey, dar niciuna dintre aromele pe care le iubea înainte să aibă covid-19. Există o explicație simplă pentru acest lucru, a spus dr. Marta Becker, otorinolaringolog din Philadelphia, care face parte dintr-o echipă care dezvoltă o aplicație pentru pacienții cu Covid-19 pentru a le urmări simptomele pe perioade lungi.

Unele arome – ardei picant, menta – sunt lucruri pe care le experimentăm cu senzorii reci și calzi ai gurii”, a spus ea, potrivit CNN. „Puteți simți picant, acru, chiar și sărat, dar nu arome precum coriandru”. Cea mai mare parte a simțului nostru despre ceea ce considerăm că este gust, a spus Becker, nu este deloc gust.

„Toate lucrurile interesante despre mâncarea noastră pe care le folosim pentru a identifica lucruri precum brânza, fructele, ciocolata și cafeaua nu se fac cu gura, ci cu nasul”. Asta ar putea explica de ce textura, culoarea și chiar ritualurile din jurul gătitului au devenit mai importante pentru unii oameni.

Când mirosurile ciudate sunt un semn bun

Mirosurile ciudate sunt un subiect obișnuit în grupurile de suport Covid-19. Chiar și la câteva luni de la infectare, unii pacienți au simțit miros de combustibil și fum de țigară acolo unde nu a existat niciunul. Alții au mirosit cenușă.

„Este cu adevărat ciudat, dar este de obicei un semn bun că revine mirosul. Când se întâmplă recuperarea, uneori conexiuni în creier se pot încrucișa”, spune dr. Marta Becker. Deși încă nu se știe de ce oamenii își pierd simțul mirosului când sunt infectați cu Covid-19, experții cred că virusul Sars-Cov-2 nu afectează celulele nervoase care controlează mirosul, ci mai degrabă celulele din jurul lor.

ARTICOLE SIMILARE

Solutia confortabila pentru un somn odihnitor

realitatea

Celia, insarcinata? Ce a dat-o de gol!

ANDRA e insarcinata cu al doilea copil

Bebelușul regal va deveni prinț. Decizia care va schimba situația în familia regală britanică

Andreea Damian

Accident teribil! Ruby a ORBIT

Apple și Google își unesc puterile pentru a învinge coronavirusul

Andreea Damian

Scrie un comentariu