Tabu
HEALTH

Top 20 de alimente care ne fac fericiți (și este dovedit)!

Secretul liniștii noastre nu este doar vremea și veștile bune. Conținutul farfurii noastre și cantitatea de alimente care ne stimulează starea de spirit au, de asemenea, un rol important de jucat.

Hrana fericirii există! Anumite fructe și legume conțin substanțe nutritive deosebit de benefice pentru forma noastră, dinamism și zâmbetul nostru. Cum? Pur și simplu hrănind creierul! În ciuda greutății sale reduse (aproximativ 2% din masa noastră corporală), acesta din urmă consumă mai mult de 20% din energia alimentară și aproape 20% din oxigenul consumat de organism. Prima celulă a creierului este zahărul (glucoza). Dar nu oricare, potrivit specialiștilor:

Zaharurile simple (produse de cofetărie, produse de patiserie etc.) provoacă hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr din sânge) pe care creierul nu o suportă, ceea ce poate provoca oboseală și tulburări de dispoziție. Dimpotrivă, zaharurile cu indice glicemic scăzut (cereale integrale, leguminoase etc.) permit o eliberare treptată a glucozei în sânge. Creierul rămâne astfel alert și în controlul emoțiilor sale pe tot parcursul zilei. Dar asta nu este suficient pentru el. Alți „combustibili”, dintre cele mai naturale preparate posibile, sunt esențiale pentru a-l pune într-o dispoziție bună și pentru a aduce plăcere vieții noastre.

Cele mai bune alimente pentru a stimula hormonii dispoziției

„Pentru a sprijini creierul care funcționează zi și noapte, neurotransmițătorii permit celulelor nervoase (neuronii) să comunice între ele prin impulsuri nervoase și să transmită mesaje către alte celule din corp. Acești mesageri participă la respirație, contracția musculară… dar și la emoții”, potrivit unui medic citat de Femme Actuelle. Atunci când neurotransmițătorii care ne influențează cel mai mult bunăstarea fizică și psihică (serotonina, dopamina, endorfinele etc.) lipsesc, este probabil să ne simțim aiurea! Din fericire, anumite alimente promovează producția lor.

Avocado

Te face să zâmbești susținând, prin intermediul tirozinei sale, producția de dopamină și norepinefrină. Și prin creșterea serotoninei, triptofanul său ne face să vedem viața în roz!

Parmezan

Această brânză italiană are un gust mai degrabă fructat (de la optsprezece până la douăzeci și patru de luni de maturare). Este foarte bogat în triptofan, precursor al serotoninei. Trucul pentru a te bucura de beneficiile sale? Se rade peste paste integrale sau semi-integrale. Acești carbohidrați de calitate (zaharuri complexe) facilitează trecerea acestuia către creier.

Ouă

Pentru a produce dopamină și norepinefrină, doi neurotransmițători care ne stimulează bucuria de a trăi, organismul are nevoie de doi aminoacizi, tirozină și fenilalanina. Se ascund în albușul și gălbenușul unui ou.

Pătrunjel

Poate fi consumat fie proaspăt, fie congelat, deoarece congelarea rapidă după recoltare nu îi modifică proprietățile nutritive. Acesta are acid glutamic, esențial pentru sintetizarea Gaba, un neuromediator care promovează calmul și relaxarea.

Nuci

Fenilalanina, un aminoacid esențial pentru producerea de dopamină (hormonul plăcerii), ea însăși un precursor al adrenalinei (hormon de reglare cardiacă) și al noradrenalinei, care crește stima de sine.

Banana

Studiile au arătat că își pierde o parte din substanțele nutritive prețioase pe măsură ce se coace. Banana este încărcată cu triptofan, aminoacidul care ne alimentează pofta de viață.

Ficat

Este plin de triptofan, un aminoacid (component de bază al proteinelor) pe care neuronii îl folosesc pentru a-l sintetiza în serotonină, neuromediatorul relaxării și bunei dispoziții.

Specialiști în antidepresie

Creierul, format din două treimi din acizi grași, este extrem de lacom în omega-3 pe care organismul nu este capabil să îi producă. Substanțe benefice împotriva depresiei pe care avem tot interesul să le consumăm, deoarece promovează și producția de serotonină. Alți nutrienți luptă, de asemenea, împotriva depresiei, cum ar fi vitamina D, care ne „senorează” sau chiar seleniul, care contribuie la liniștea noastră.

Nuca braziliană

Secretul ei împotriva depresiei? Conținutul său excepțional de seleniu. Una sau două nuci braziliene oferă cantitatea zilnică recomandată pentru a rămâne zen!

Sardine

La fel ca și alți pești mici grași (macrou, hamsii etc.), este o mină de omega-3. O simplă porție de 100 g acoperă, de asemenea, de două ori nevoia noastră de vitamina D, îmbunătățind starea de spirit.

Semințe de in

Secretul lor antidepresiv? Cu 55 până la 60% omega-3, ele limitează depresia prin reglarea stării de spirit.

Ulei de rapiță

Are omega-3. Două linguri pe zi sunt suficiente pentru a ne satisface nevoile.

Campionii anti-depresie

Printre alimentele preferate ale creierului, specialiștii subliniază importanța aminoacizilor. Nouă dintre ei se spune că sunt „esențiale”, deoarece organismul nu știe să-i producă. Ei joacă un rol direct în producerea de neurotransmițători cerebrali, a căror deficiență crește riscul de oboseală și poate duce la depresie. Vitamina C, în concentrație mare în celulele nervoase, stimulează creierul și îmblânzește oboseala. În ceea ce privește deficitul de fier (mineral prețios implicat în transportul oxigenului către creier), acesta este adesea însoțit de simptome de anxietate și depresie (oboseală în special).

Kiwi

Este plin de vitamine, conține mai multă vitamina C decât citricele. Cu un fruct de talie medie, ne satisfacem nevoile zilnice.

Fulgi de ovăz

Un conținut bun de proteine ​​vegetale care concentrează șapte din cei nouă aminoacizi esențiali (leucină, izoleucină, treonină…).

Linte

Asigură mult fier, util pentru a ne umple aportul atunci când nu consumăm organe și/sau carne roșie. Este mai bine asimilat atunci când este combinat cu vitamina C.

Tofu

Conține și proteine ​​de calitate care au avantajul de a conține toți aminoacizii de care organismul și creierul au nevoie.

Garanții liniştii

Excelent antistres, magneziul îmbunătățește echilibrul mental și emoțional, calmează anxietatea și nervozitatea. De asemenea, subliniază importanța vitaminelor din grupa B, a căror deficiență provoacă iritabilitate, pierderea motivației, anxietate.

Ciocolata neagră

Conține mai puțin magneziu decât pudra de cacao (206 mg/100 g față de 376 mg/100 g), dar este mâncarea de bună dispoziție prin excelență!

Germeni de grâu

Bogați în mod natural în vitaminele B1, B6 și B9, ele participă la producerea neuromediatorilor dispoziției.

Spirulina

100 g furnizează între 200 și 400 mg de magneziu.

Orez brun

Este o sursă de vitamina B1 și B2, a cărei lipsă provoacă oboseală, proastă dispoziție și iritabilitate.

Spanac

Vitamina B9 îmbunătățește starea de spirit prin creșterea producției de serotonină.

ARTICOLE SIMILARE

Abordarea copilului cu autism si a familiei sale in procesul terapiei pe termen lung

realitatea

Ce se întâmplă în corpul tău după ce bei un pahar de must

Andreea Damian

Antidepresive și anxiolitice: ce trebuie să știți despre eficacitate, efecte secundare și dependență

Andreea Damian

Alt trend nou nouț care pretinde că mărește productivitatea și te face fericit – „postul de dopamină”

realitatea

Cum sa faci plaja topless fara sa iti afecteze sanatatea

realitatea

Alimentul minune care curăță plămânii

Andreea Damian

Scrie un comentariu