Home > Lifestyle > Aceste clişee ne dor (24): “E părerea mea!”

Aceste clişee ne dor (24): “E părerea mea!”

Toţi avem păreri. Unii dintre noi le ţinem pentru noi, în lucrurile care nu ne privesc, alţii le îndesăm intruziv în coasta împricinatului, iar alţii le comunicăm oricui are chef să asculte, sub sloganul “Eu nu bârfesc, eu doar dau cu părerea.”

Probabil, în funcţie de deficitul de băgare în seamă şi disponibilitatea de a se înjosi a “opinentului”, toate cele trei căi sunt corecte. În schimb, ce nu înţeleg eu e opinia erectă şi dură ca penisul lui Jupiter, impermeabilă la nuanţe şi incapabilă să se adapteze măcar un pic la realitatea scenei de sub ochii deţinătorului sau deţinătoarei ei.

Omul cu ceva creier se informează. Află tot ce e de aflat despre un subiect şi, pe baza a ce a descoperit, îşi conturează o opinie. Opinie care poate fi supusă modificărilor permanente, pe măsură ce vine informaţie nouă despre subiect. Omul cu ceva creier nu se sperie de întrebările care-i pun în îndoială opinia şi poate răspunde la ele nuanţat, cu argumente.

Omul absolut idiot înlocuieşte informaţia cu impresia. Dat fiind că materia lui cenuşie e puţină şi operează cu noţiuni elementare, el nu poate înmagazina foarte mult despre o anumită temă şi, tocmai de aceea, circuitul opiniei în mintea cretinului e cam aşa:

-etichetarea: “A, eşti gay. Fagot nenorocit, din cauza voastră nu ne iubeşte Dumnezeu şi Sfântul Ioan Botezătorul. Voi aţi adus ţara asta în desfrânare!

-refuzul întrebărilor: “Ce, bă, de ce cred io asta? Pentru că aşa zic eu, da?”

-cramponarea încrâncenată de propriul verdict: îi explici imbecilului, cu răbdare, fapte din lumea reală care arată că opinia lui e complet greşită. Îi aduci argumente istorice, geografice, matematice, chimice, psihologice, sociologice, fizice, etice, estetice şi metafizice. Nu pricepe. Alegi un limbaj mai simplu, mai pe înţelesul prostului. Nimic. Prostul combate tot ce spui tu cu apoteoticul şi mirobolantul: “E părerea mea!”

Orice om care are impresia că părerile pot sfida liniştit realitatea concretă  îşi semnează singur declaraţia de autodenunţ ca imbecil sadea.

Spune-mi “E părerea mea!” ca să-ţi spun cine eşti.

Articole asemanatoare
Congres medical anti-aging
Julia Jianu s-a transformat in Marilyn Monroe
Celebritati nascute pe 16 aprilie!
Dai carte, dai parte! Donatie de carti pentru scolari!

2 Responses

  1. Dan Tanase

    Parerea mea e ca articolele Lorenei Lupu (si nu numai articole, cam tot ce face ea) contribuie la cresterea nivelului cultural-educativ al mediei virtuale.(si nu numai)

    1. lorena

      Mulţumesc, cred. Dar nu mi-am propus niciodată să fiu tanti învăţătoare care dă la palmă cu băţul dacă Gigel nu ştie lecţia. :)) Mă sperie puţin ipostaza.

Comenteaza acest articol

Aceste clişee ne dor (24): “E părerea mea!”

by   1 min
2