Tabu
Image default
HEALTH Slider

Covid-19: acest simptom particular ar indica o imunitate „prea puternică”

Potrivit studiilor, anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi erupțiile cutanate sau pseudo-degerăturile, sunt simptome Covid-19, adesea trecute cu vederea. Simptomele pielii identificate de mulți dermatologi la pacienții cu coronavirus ar putea fi asociate cu forme ușoare de Covid-19, dar ar putea indica și o imunitate „prea puternică”, potrivit Inserm.

Oboseală, febră, tuse, pierderea mirosului și a gustului sunt câteva dintre simptomele Covid-19 descoperite treptat în ultimele luni, dar există și anumiteafecțiuni ale pielii asociate cu infecția.

Uniunea Națională a Dermatologilor-Venereologi (SNDV) din Franța a lansat avertismente asupra simptomelor dermatologice la mai mulți pacienți cu Covid-19. Urticaria, acrosindroamele și roșeața ar fi semne ale bolii la care trebuie să fim atenți, spun specialiștii.

Afecțiuni cutanate asociate cu Covid-19: teste PCR negative?

Dacă aceste erupții cutanate apar în general la persoanele care nu au simptome asociate sau au simptome ușoare, un studiu recent relevă faptul că aceste manifestări dermatologice ar putea, totuși, să indice o imunitate „prea” puternică.

În acest studiu realizat de cercetători de la CHU de la Nisa, aflăm că din 40 de pacienți afectați de aceste degerături specifice (localizate pe degetele mâinilor sau de la picioare, de culoare roșie sau violet, care pot fi însoțite de vezicule mici) au fost depistați cu Covid-19.

Cu toate acestea, toți au fost considerați drept un contact sau un pacient infectat cu virusul, în special din cauza simptomelor ușoare asociate …

„Dacă cauzalitatea dintre leziunile cutanate și SARS-CoV-2 nu este demonstrată de acest studiu, este totuși puternic suspectată, în special din cauza numărului de pacienți cu degerături în această perioadă a anului. În plus, am observat grupări de cazuri: mai mulți oameni care suferă simultan de degerături”, explică profesorul Thierry Passeron, dermatolog și venerolog, autorul principal al studiului.

Degerături, semn al imunității „prea puternice”?

„Datele biologice și clinice ale pacienților în cauză – vârsta lor destul de fragedă, raritatea simptomelor asociate cu Covid-19 sau negativitateatestelor PCR și testelor serologice – sugerează o imunitate înnăscută deosebit de eficientă.”, explică specialiștii Inserm.

A fost apoi efectuată stimularea in vitro a anticorpilor la diferite tipuri de pacienți: unii pacienți au manifestat afecțiuni cutanate, alții au dezvoltat o formă severă a bolii, iar un al treilea grup a inclus pacienți care au necesitat o spitalizare.

Celulele primului grup (pacienții cu simptome cutanate) prezintă niveluri mult mai ridicate de exprimare a IFNɑ decât cele ale celorlalte două grupuri. Nivelurile măsurate în celulele pacienților spitalizați, cu forme severe de Covid-19, sunt chiar deosebit de scăzute”, explică specialistul.

„Dacă formele severe de Covid-19 par a fi legate de un defect al imunității adaptive, ceea ce face imposibilă producerea de celule și anticorpi suficienți specifici pentru SARS-CoV-2, degerăturile reprezintă o reacție exagerată a imunității înnăscute”, sugerează Inserm.

ARTICOLE SIMILARE

Michelle Obama a revenit la părul ei natural și arată fantastic

Andreea Damian

Kim Kardashian are două reguli de make-up pentru fiica sa

Andreea Damian

Cine este Douglas Emhoff, soțul Kamalei Harris și primul „al doilea domn” al SUA

Andreea Damian

Muzica reggae va fi protejată de ONU

realitatea

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Andreea Damian

FYRE: de câte ori un copil de bani gata își ia țeapă, unui înger îi cresc aripi

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu