Tabu
CULTURESlider

Festivalul de la Avignon se pregătește pentru ediția din 2021

A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Avignon se va desfășura în perioada 5 — 25 iulie 2021. Evenimentul își propune să șteargă trista amintire a acestei veri lipsite de spectacole.

Pregătiri pentru 2021

Din cauza crizei sanitare, unul dintre cele mai mari și reputate evenimente dedicate artelor spectacolului a fost anulat. Cu toate acestea, organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Avignon au anunțat vineri datele pentru anul viitor.

Evenimentul va urma să aibă loc între 5 și 25 iulie 2021.  Programul complet al celei de-a 75-a ediții a festivalului va fi publicat la finalul lunii martie, conform scrisorii de informare venite din partea echipei de organizare.

Avignon este capitala teatrului în fiecare lună de iulie încă din 1947. Fondat de Jean Vilar în Orașul Papilor, Festivalul de Teatru de la Avignon este unul dintre cele mai vechi și mai ample evenimente dedicate artelor performative din întreaga lume. În fiecare an, la Avignon sunt prezente producțiile celor mai mari creatori contemporani de teatru și nu numai.

Anul acesta, din cauza pandemiei, festivalul a trebuit anulat. Cei 150 000 de vizitatori care umpleau odinioară străzile orașului au fost nevoiți să renunțe la periplul cultural pus la dispoziție de bogata și diversa ofertă a festivalului.

Săptămâna artei

Amatorii de teatru și profesioniștii din domeniul artelor  s-au putut bucura doar de o variantă comprimată pe care festivalul a propus-o la finalul lunii octombrie. Dintre cele 45 de spectacole care figurau inițial în selecția oficială, au fost reprezentate doar 7, în cadrul evenimentului intitulat Săptămâna artei (Semaine d’art).

„Dacă virusul nu părăsește prea curând scândura, Săptămâna de artă are măcar acest merit: ea va fi repetiția generală a unui festival 2021 compatibil cu Covid-19.”, a declara Olivier Py, actualul director al Festivalului de la Avignon. 

OFF!

În paralel cu selecția oficială a Festivalului de la Avignon, în orașul din sud-estul Franței se organizează, în paralel, Off d’Avignon, un eveniment ce cuprinde peste 1500 de producții artistice. Anual sunt invitate sute de companii de teatru pentru a-și susține spectacolele în peste 200 de spații din întreg orașul. În 2020, Off d’Avignon a fost, de asemenea, anulat. 

De ce să mergi la Avignon? 

Dacă vremurile vor fi ceva mai blânde cu noi, vă sfătuiesc să nu ratați șansa unei vacanțe în Avignon pe durata festivalului de teatru. Este o experiență unică. Nu trebuie să fiți înnebuniți după artele spectacolului pentru a vă bucura câteva zile de atmofera plină de viață și culoare care plutește deasupra străduțelor strâmte ale superbei cetăți medievale. 

Există o sumedenie de activități turistice, atât recreative, cât și educative și cu siguranță că cele douăzeci și patru de ore ale zilei vi se vor părea insuficiente pentru a vă înfrupta din tot ce are de oferit Orașul Papilor. 

Vă recomand să vizitați Palais des Papes, nu înainte de a vă bea cafeaua în splendida piață din centrul istoric al orașului. În loc de un ghid turistic, puteți închiria o tabletă conectată la o pereche de căști care vă va localiza, cu ajutorul unui GPS, poziția exactă în care vă aflați. 

O voce înregistrată vă va oferi informații despre istoria spațiului, iar în anumite camere ale palatului, tot prin intermediul tabletei, puteți vedea cum arătau pe vremea când erau locuite de clerici. 

Mai sunt plimbările cu trenulețul, unde puteți admira panoramele pitorești ale orașului și trece pe sub podurile vechi. Dacă aveți chef de lectură, găsiți câteva librării excepționale, unde vă puteți delecta cu ceai și cărți de artă. Seara puteți merge la petrecerile cu muzică LIVE de la Village d’OFF, care deși nu țin până în zori, continuă în tot felul de localuri obscure din inima orașului. 

Există grădini de vară minunat amenajate, unde puteți merge să luați parte la conferințele din festival sau în care vă puteți ascunde în căutarea unei oaze de liniște. La conferințe, accesul este, de obicei, gratuit. 

Dacă ați fost la Edinburgh Festival probabil că sunteți familiarizați cu energia specifică evenimentelor de teatru, cu spectacolele stradale, aglomerația și rumoarea foarte plăcută care face ca totul să vibreze. Doar că, spre deosebire de capitala Scoției, la Avignon nu doar că nu plouă în 90% din timp, ci vremea e de-a dreptul toridă și este imposibil să găsiți o singură alee care să nu fie împânzită de afișe ale spectacolelor. 

Ca o sugestie de final, vă propun să dați o fugă și în Aix-en-Provence unde, în aceeași perioadă a anului, are loc un festival de operă. Este exact opusul Avignonului. Liniștit, plin de rafinament și oameni îmbrăcați la patru ace care așteaptă foarte cuminți și pedanți, ce-i drept, să intre la spectacole pentru a se delecta cu puțină muzică clasică. Luate împreună, cele două orașe festivaliere pot constitui o vacanță completă și perfectă, în care distracția și cultura merg mână în mână.

ARTICOLE SIMILARE

Lady Gaga și rochia antiglonț de la învestirea lui Joe Biden. Cântăreața a vorbit în premieră despre eveniment

Andreea Damian

Kate Hudson vrea să-și crească fiica fără să țină cont de gen

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 14 noiembrie

realitatea

Andra a împodobit bradul în familie și a stârnit un val de reacții neașteptate

Andreea Damian

Cum arată fetiţa fostului principe Nicolae. Fotografia care topește inimile internauților

Andreea Damian

De ce o detestă pe Meghan Markle prietenii prințului Harry

Andreea Damian

Scrie un comentariu