Tabu
Image default
CULTURE Slider

Pe firul de borangic. Expoziție-atelier la Muzeul Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 23 iunie 2021, între orele 16.00 – 19.00, la Sala Acvariu, la expoziția-atelier a meșterului Cristina Niculescu – Pe firul de borangic. Intrarea este liberă.

Singurul loc din România în care se obține mătase naturală, dar se și țese, se găsește în prezent, în județul Vâlcea, la Stoenești, unde familia Niculescu duce renumele firului de borangic peste hotare și se mândrește să păstreze și să dezvolte arta țesutului tradițional.

Meșteșugul Cristinei Niculescu și al soțului ei, singura familie de sericicultori din ţara noastră, pleacă de la plantația de duzi, ajunge la creșterea viermilor de mătase, obținerea borangicului și se oprește la produsul finit: ie, maramă și alte pânzături din borangic.

„În gospodăria noastră, totul se face ca pe vremea bunicii. Viermii de mătase, aduși la stadiul de ouă, sunt crescuți cu grijă timp de 40 de zile până își fac propria „fabrică” de mătase, adică acea gogoașă pe care viermele și-o țese în jurul lui. Apoi fiecare cocon este adunat și deșirat pentru a obține firul de borangic, care mai apoi va fi tors și țesut la războaiele de lemn din atelierul propriu. Nimeni nu mai crește viermi de mătase. Cel puțin de 20 de ani nici nu se mai știe că există viermi de mătase… Este destul de greu să duci tradiția mai departe, dar, fiind o plăcere, nu mai luăm în considerare greutatea, adică totul înseamnă muncă, iar dacă muncești și vine și remunerația pe urmă… este bine. Noi am pornit destul de timid pentru că nu am avut dud să creștem viermii de mătase. Mai mult, nu am avut nici spațiu unde să-i creștem”, povestește Cristina Niculescu.

Cristina Niculescu este invitată miercuri, 23 iunie, la Muzeul Ţăranului pentru a arăta publicului vizitator, frumoasele sale ţesături din borangic şi pentru a ne vorbi despre meşteșugul său. Minunatele sale creaţii sunt prezentate în expoziţia Pe firul de borangic.

Curatori: Simona Hobincu şi Oana Constantin

ARTICOLE SIMILARE

Cum arată iubita lui Bogdan Anicescu, interpretul în limbajul mimico-gestual

Tabu Tabu

Cum putem salva planeta mâncând picioare de porc și burtă de vacă

Andreea Damian

Miley Cyrus și Liam Hemsworth au avut o nuntă vegetariană

Andreea Damian

Blake Lively a născut, în secret, al treilea copil cu Ryan Reynolds

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 2 august

realitatea

De 8 Martie primele femei ale politicii din România au gătit, cele din Spania au protestat

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu