Tabu
Slider

Puterea murăturilor: un ghid pentru conservarea legumelor

Conservarea legumelor pentru iarnă este o alegere ideală pentru momentele în care dorim să simțim savoarea verii în sezonul rece.

Mai mult decât orice aparat casnic, conservarea este arma secretă a bucătarului de casă. Dacă aveți o grădină plină de legume, pomi fructiferi sau pur și simplu adorați murăturile, conservarea este modul străvechi de a face să guști vara și iarna și recolta de toamnă să dureze mai mult. Chiar și cu produse proaspete pe tot parcursul anului pe rafturile din magazine și pe tarabele din piețe, borcanele pline de bunătăți vor transforma masa.

Ideea de a-ți face proprii gogoșari în oțet sau de a mura câteva kilograme de castraveți te-ar putea speria. Dar tot ce îți trebuie sunt câteva ingrediente cheie și puțină răbdare.

Să știi că aproape orice fruct sau legumă de sezon merge murată. Merele și perele le poți face gem sau compot, iar conopida și varza le poți mura. Primăvara în SUA, gospodinele prepară  gem de rubarbă și căpșuni și gem de roșii. Specialiștii în gastronomie ne recomandă să nu conservăm orice, ci doar ce credem că vom consuma. Folosește borcane mici. Folosește aromele de care te bucuri. Ideea este să nu pierzi nimic.

Cum se conservă legumele?

Nu oricine știe să conserve fructe și legume. Nu așa cum trebuie. Trebuie să ai instrumentele necesare pentru ca murăturile și compoturile să nu se altereze în timp. Asigură-te că ești curat pe mâini când pui la murat. Curăță suprafețele, ustensilele și legumele pe care vrei să le conservi. Spală bine toate borcanele, sticlele și capacele. Trebuie să fie calde, uscate și sterile atunci când le umpli.

Dacă intenționezi să păstrezi murăturile o perioadă lungă de timp în cămară, folosește borcane de conserve adecvate, care se închid cu capace, și sterilizează-le în apă clocotită.

Cele mai bune modalități de a păstra legumele

Iată o rețetă simplă de murături în oțet: 550 ml oțet de vin alb, 200 ml apă, de lingură de sare fină și una de zahăr (plus aromele la alegere: ardei iute, usturoi, dafin, mărar, etc) la un kg de legume tocate mărunt ( morcov, napi, varză roșie, sfeclă, fenicul, ceapă roșie).

Oțetul de vin de orez murează legumele mai repede, deși aciditatea sa mai scăzută face murăturile să aibă o perioadă de valabilitate mai redusă. Puteți face saramura pentru legume mai dulce (saramura japoneză a lui Kylee Newton cu 380 g de zahăr la 450 ml de oțet de vin și 450 ml apă, cu doar ¼ linguriță de sare de mare și câteva boabe de piper) sau deloc dulce (350 ml oțet de orez sau de vin alb, 800 ml apă, 4½ linguriță sare, lămâie, usturoi, ghimbir proaspăt și chili).

Un preparat delicios de avut în cămară peste iarnă este salata de morcov și ghimbir. Ai nevoie de jumătate de kilogram de morcovi, spălați și curățați, 250 grame de ridichi (Daikon) spălate și curățate, 1 ardei gras roșu (cotor și semințe înlăturate), ¼ ceașcă sare, 2 cești oțet alb distilat, 1 ceașcă apă. 1 ceașcă zahăr și ½ ceașcă ghimbir răzuit.

ARTICOLE SIMILARE

Garderoba de bază a femeilor trecute de 50 de ani

Andreea Damian

Tutorial video ABA Make-up Academy: Natural make-up look

realitatea

Raluka iubește din nou și nu se mai ascunde! Ipostaza în care a fost surprinsă cântăreața

Andreea Damian

Kate Middleton, primul proiect important după ce Meghan Markle s-a retras din Casa Regală

Andreea Damian

Produsele de îngrijire a pielii te pot face să arăți mai puțin stresată? Explicația dermatologilor

Andreea Damian

Sărbătoare mare în familia Andreei Berecleanu

Tabu Tabu

Scrie un comentariu