Tabu
HEALTHSlider

Cele 10 motive pentru care nu poti sa slabesti

Stii deja cat de importanta este schimbarea stilului de viata ca sa slabesti si sa te mentii pe termen lung. Ai renuntat la alimentele nesanatoase si totusi… Parca nu slabesti cat iti doresti sau intr-un ritm suficient de rapid cat sa te multumeasca.

Motivele pot fi diverse, unul sau mai multe, si nu au, aparent, legatura cu procesul de slabire. Parcurge lista acestora, identifica problema sau problemele si alege solutia corecta pentru fiecare motiv ce te impiedica sa ajungi la silueta de vis.

  1. Dormi prea mult sau prea putin

Daca dormi mai mult de 9 ore pe noapte, probabil ca prietenii te invidiaza, dar somnul prea mult sau prea putin – mai putin de 6 ore pe noapte – este asociat in mod evident cu cresterea in greutate. Somnul prea mult sau prea putin schimba modul in care corpul tau produce hormonii care controleaza apetitul si foamea. Si daca nu te simtiti odihnita, esti predispusa sa sari si peste doza zilnica de miscare.

Solutie: Dormi 7 ore in fiecare noapte.

  1. Nu bei suficienta apa

Apa limpede si curata te poate ajuta sa pierzi kilogramele in plus, fiind puternic implicata in toate procesele metabolice. Apa nu are calorii, asa ca satisface setea fara sa adauge greutate. Iar cand bei suficienta apa, esti mai putin predispusa sa bei sucuri, energizante sau bauturi cu cofeina ce contincantitati impresionante de zahar. Caloriile din bauturile dulci sunt responsabile de multe kilograme in plus.

Solutie: Bea cel putin 2 l de apa pe zi, chiar 3 daca e canicula.

3. Astepti prea mult pana sa mananci

Selectarea unor alimente sanatoase nu este totul. Cand mesele sunt prea indepartate una de cealalta, metabolismul incetineste iar tu vei manca in plus si de cele mai multe ori vei face alegeri alimentare nepotrivite la masa urmatoare, pentru ca iti este prea foame.

Solutie:Micsoreaza-tiportiilesi distribuie-le in 3 mese principale si 2 gustari in fiecare zi.

4. Mananci prea des in oras

Fa-ti timp sa gatesti cel putin o data la trei zile. Daca iei majoritatea meselor la restaurant, este mai greu sa-ti mentii greutatea sub control, iar slabitul devine si mai complicat. Chiar si asa-numitele feluri de mancare „light” pot avea mai multe calorii decat iti dai seama. Si nu este vorba doar de cina. Conform studiilor, cei care iau pranzul zilnic in oras pot cantari cu pana la 5 kg mai mult decat cei care vin cu el la pachet de acasa.

Solutie: Preia controlul caloriilor cantarind si preparand sanatos, acasa, tot ce mananci.

5. Stai jos toata ziua

Serviciul la birou sau privitul indelung la televizor pot face mai dificila pierderea kilogramelor in plus. Cand stai nemiscat foarte mult timp, metabolismul tinde sa scada deoarece musculatura raspunzatoare de arderea caloriilor incepe sa se topeasca daca este nefolosita – prin urmare poti sa cresti in greutate pe nestiute. Chiar si 5-10 minute de exercitii fizice de 3-5 ori pe parcursul zilei te pot ajuta sa slabesti, sa ramai supla si sanatoasa.

Solutie: La fiecare ora petrecuta la birou sau in fata televizorului, plimba-te 5 minute, preferabil pe scari, sau fa gimnastica.

  1. Te rasplatesti cu mancare dupa miscare

Miscarea este o metoda excelenta sa slabesti – arde calorii, mareste masa musculara, imbunatateste starea de bine, accelereaza metabolismul etc. Dar daca te rasfeti cu o masa imbelsugata sau ceva dulce dupa fiecare antrenament, poti distruge tot efortul depus. Fii atenta si la bauturile energizante cu continut ridicat de zahar si la batoanele proteice. Desiiti potolesc aparent setea sau sunt un stimulent energetic postantrenament, au foarte multe calorii.

Solutie: Bea multa apa in timpul antrenamentelor, apoi serveste-te cu o masa bogata in proteine, dar saraca in carbohidrati (peste, pui sau curcan cu salata).

  1. Exagerezi cu alcoolul

Fie ca iti place vinul, berea sau cocteilurile, alcoolul are calorii (7 calorii per gram) care se adauga la totalul zilnic. Daca bei 3 sau mai multe bauturi pe zi, este mai probabil sa te ingrasi sau sa fii deja supraponderala, indiferent de tipul de alcool pe care il consumi. Rezuma-te la consumul moderat, spre exemplu un pahar de vin la cina. Doar astfel vei scadea in greutate.

Solutie: Bea cu moderatie, adica doar o unitate de alcool pe zi (330 ml bere sau 125 ml vin sau 40 ml de bautura spirtoasa).

8. Stresul te face sa consumi dulciuri sau gustari

Daca te simti tensionata, esti mai predispusa sa faci optiuni nesanatoase si calorice ca sa te simti mai bine. Cercetatorii au aratat cum stresul si hormonii a caror secretie o declanseaza in corp ii determina pe oameni sa consume alimentele nepotrivite.

Pe termen scurt, stresul poate reduce pofta de mancare, dar daca stresul este perceput de organism ca persistent, el creste pofta de mancare simotivatia de a manca.

Solutie:Gasestemodalitati de relaxare care nu implica mancare: ceaiuri, muzica, masaj etc.

9. Ciugulesti mereu cate ceva intre mese

Daca ai un stil de viata foarte activ, poti sa pui un kilogram sau doua in plus pe luna daca ai tendinta sa mananci „pe apucate”, rontaind mereu cate ceva intre mese si optand pentru alimente nu tocmai sanatoase. Corpul tau nu trateaza caloriile din rontaielisi ciuguleli la fel ca energia pe care o primesti de la alimente sanatoase – le depune foarte repede. In general, aceste gustari luate in graba nu contin fibre, asa incat nu te simti satula dupa ce le consumi si probabil ca vei manca mai mult la mesele urmatoare.

Solutie: Planifica precis ce, cat si cand vei manca in fiecare zi sirenunta la ciugulit.

10. Esti la menopauza sau pe aproape

Daca esti ca majoritatea femeilor, este posibil sa iei in greutate in timpul menopauzei. Modificarile hormonale, masa musculara in scadere si somnul prea putin din cauza bufeurilor pot adauga multe kilograme. Daca te trezesti obosita, ai tendinta sa consumi gustari hipercalorice pentru o crestere brusca a energiei. Mai mult, genele pot juca un rol important in modul in care corpul tau stocheaza grasime.

Solutie: Consulta un nutritionist daca nu poti slabi. Testele sprecifice pot indica daca ai o problema de sanatate care face ca procesul de slabire sa fie dificil, dar nu imposibil.

Daca nu slabesti, nu-ti pierde speranta! Identifica potentialele motive care te impiedica sa o faci si aplica solutia care le elimina. Daca problemele de sanatate sau medicamentele pe care le iei pentru acestea crezi ca te impiedica sa slabesti, apeleaza la un medic, preferabil un nutritionist, care sa te ajute sa identifici solutia potrivita ca sa ajungi la silueta dorita.

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica de Nutritie KiloStop
Vezi si: 

https://www.tabu.ro/afla-cateva-obiceiuri-care-te-ajuta-sa-ti-pastrezi-silueta-partea-i/

https://www.tabu.ro/ce-produse-ar-trebui-sa-evite-femeile-dieta-de-zi-cu-zi/

https://www.tabu.ro/zaharul-ascuns-din-alimente-surse-surprinzatoare-de-zahar-partea/

ARTICOLE SIMILARE

Puya, semnal de alarmă pentru consumatorii de droguri

Andreea Damian

Tot ce trebuie să știi despre utilizarea unui dermaroller. Cum îți afectează tenul

Andreea Damian

Pokemon Go – cea mai controversata aplicatie a anului 2016

realitatea

VIDEO Pavel Partoş, întâlnire emoţionantă cu maestrul Florin Piersic. Ce i-a transmis marele actor / Bartoș a izbucnit în lacrimi

Andreea Damian

Naomi Campbell a anunțat că vrea să se retragă din modă

realitatea

Delia, dezvăluiri uluitoare despre abuzurile din liceu: „Nu mai pot tolera glumele sexuale”

Andreea Damian

3 comentarii

Scrie un comentariu