Tabu
CULTURESlider

Nasa a plasat un ceas atomic care dacă va funcționa corect va revoluționa călătoriile în spațiu

Nasa a pus pe orbită un ceas atomic de mărimea unui prăjitor de pâine despre care crede că poate revoluționa navigația în spațiu.

Deși mărimea ceasului este mult redusă, se spune că dispozitivul are o acuratețe de 50 de ori mai mare decât cea a ceasurilor existente deja în spațiu, cum ar fi cele operate cu sateliți GPS. Dacă tehnologia se va dovedi performantă în cursul anului viitor, Nasa va instala ceasul și pe viitoarele sonde planetare.

Ceasul atomic cu mercur este o inovație în domeniu iar sondele trimise în spațiul adânc sunt urmărite de-a lungul sistemului solar prin intermediul semnalelor radio. Ceasurile atomice folosite în prezent pe Pământ pentru navigație în spațiu sunt de dimensiunea unor frigidere. Inginerii JPL au tot redus dimensiunea acestora până la una care poate fi mai ușor montată pe o navă spațială. Specialiștii spun că “navele spațiale care se conduc de unele singure” fac parte dintre tehnologiile de vârf necesare pentru a pune oamenii pe Marte.

Navigarea autonomă la bord înseamnă că o navă spațială își poate decide propria navigație în timp real, fără a aștepta direcționarea de la navigatorii aflați aici, pe Pământ. Și cu această capacitate, o navă spațială echipată cu oameni poate fi livrată în siguranță, în viitor, într-un loc în care să aterizeze cu mai puțină incertitudine și mai în siguranță.

Potrivit lui Don Cornwell, de la Programul de Comunicatii si Navigatie Spatiala NASA “Datorită designului ceasului atomic de spațiu acesta ar trebui să câștige sau să piardă mai puțin de 2 nanosecunde pe zi sau o eroare de o secundă în nouă milioane de ani”.

ARTICOLE SIMILARE

Împăcarea momentului! Jennifer Aniston și Brad Pitt formează din nou un cuplu

Andreea Damian

Fiul lui Ștefan Bănică jr și-a deschis prima afacere la vârsta de 20 de ani

Andreea Damian

Cum să-ți asortezi geanta de mână cu ținutele tale?

Tabu Tabu

Trei rețete de măști de casă pentru pielea uscată și sensibilă

Andreea Damian

Tot ce trebuie să știi înainte de devii roșcată

Andreea Damian

Monogamie sau o relație modernă deschisă?

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu