Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Uită de Hygge! Există un alt cuvânt de care ai cu adevărat nevoie pentru a găsi fericirea

Pyt nu are o traducere exactă, dar există o mulțime de cercetări psihologice care arată ce beneficii uimitoare aduce în viața de zi cu zi.

Despre danezi se spune că sunt cei mai fericiți oameni de pe planetă. Se întâmplă, de asemenea, ca danezii să aibă o mulțime de cuvinte „cool” ca să fii fericit.

Ai auzit probabil de hygge, un concept folosit adesea în cărți, articole și reclame. „Pentru Hygee există tot felul de definiții, de la <<arta de a creat intimitate>>, <<confort sufletesc>> și <<lipsa supărărilor>>, la <<bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine>>, <<starea de confort în prezența semenilor>> și varianta mea preferată, <<ciocolată fierbinte la lumina lumânărilor>>, scrie autorul Meik Wiking în cartea Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii.

Hygge este un concept folosit de danezi pentru a arăta modul de viață frumos. Hygge (din daneză și norvegiană [‘hygə]) este un adjectiv danez și norvegian frecvent utilizat, ceea ce înseamnă „confortabil”, „plăcut”, „frumos”, „bun”. Hygge are chiar mai multe conotații cum ar fi „protejat”, „intim”, „cămin confortatbil”, „dulce”, „pitoresc”, „confort”, „mic, dar frumos”, „drăguț”. Acest adjectiv este adesea folosit în sensul de „tipic danez”.

Dar un alt cuvânt – „pyt”, care se pronunță „piut” – a fost recent votat cel mai popular cuvânt al danezilor. Pyt este mai mult un concept cultural despre dezvoltarea gândurilor sănătoase pentru a face față stresului. Conceptele care stau la baza cuvântului sunt aplicabile oamenilor de pretutindeni.

Pyt este o interjectie rostită ca reacție la o problemă zilnică, frustrare sau o greșeală. Cel mai mult se traduce prin cuvintele „nu-ți face griji”, „se mai întâmplă” sau „oh, bine”. Spargi un pahar în bucutărie, ridici din umeri și spui „pyt”. Primești o amendă pentru că ai parcat într-un loc nepermis, te enervezi și spui pyt. Sau cel puțin așa reacționează un danez. În esență, pyt este folosit mai degrabă ca un memento pentru a reflecta și a te regăsi decât să reacționezi urât. În loc să te enervezi, renunți și mergi mai departe.

Pyt poate reduce stresul, deoarece este o încercare sinceră de a vă încuraja pe voi înșivă dar și pe ceilalți să nu vă împiedicați de frustrările minore zilnice. Un antreprenor danez chiar a sugerat că știind momentul în care trebuie să spui pyt la locul de muncă poate duce o mai mare satisfacție profesională.

Există o multitudine de cercetări psihologice dedicate înțelegerii modului în care interpretăm și reacționăm la acțiunile altor persoane. Studiul după studiu arată că suntem mai fericiți și trăim mai mult atunci când avem mai puține greutăți zilnice. Pyt poate ajuta oamenii să evite tendința de a da vina pe ceilalți. Spunând pyt, hotărăști că nu merită să permiți ca acțiunile altcuiva să te deranjeze. Binențeles, cuvântul nu ar trebui să fie folosit când trebuie să-ți asumi responsabilitatea, și nici ca o scuză.

ARTICOLE SIMILARE

Despre antrenamente si inima!

realitatea

Theo Rose, adevărul despre cum se înțelege, de fapt, cu Smiley

Andreea Damian

“Fumatul ucide” este, de fapt, un îndemn la fumat

realitatea

Europa ar putea alimenta cu energie electrică toată planeta, numai de la eoliene instalate pe uscat

Andreea Damian

Când vine Placido Domingo în România? Concertele sale au fost reprogramate

Andreea Damian

Designerul care a creat rochia de mireasă pentru Meghan Markle părăseşte casa Givenchy

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu